Системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" не е всемогъща: може да се очакват загуби в Украйна.

Сайтът Drive публикува статия, в която се обсъжда възможната загуба на системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Украйна. Експертите подчертават, че въпреки технологичната си сложност, системата Patriot не е непробиваема, пишат чуждестранни агенции.

Американската система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в момента се използва активно от Украйна в противовъздушната и противоракетната отбрана. Но въпреки високата ефективност на тази система се очакват сериозни загуби. Експертите посочват, че "Пейтриът" не е непобедим и в условията на интензивни бойни действия също подлежи на унищожение.

Статията засяга и други проблеми, свързани с използването на "Пейтриът". По-специално, говорим за трудностите при поддържането и поддържането на системата в добро състояние, особено в контекста на настоящия конфликт.

Авторите също подчертават, че наличието на съвременни системи за противовъздушна отбрана не гарантира пълна защита срещу въздушно нападение. Това се потвърждава от историята на използването на системата "Пейтриът" в различни конфликти, включително войната в Залива и нахлуването в Ирак.

По-рано беше съобщено, че за да се гарантира защитата на украинското въздушно пространство, въоръжените сили на Украйна изискват доставката на 8-9 батареи системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", но по очевидни причини нито Съединените щати, нито други съюзници на Украйна ще го направят. 

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук