Жителите на Киев потвърждават унищожаването на американската система за противовъздушна отбрана Patriot от хиперзвукова "Кинжал".

Според свидетелствата на жители на Киев руската хиперзвукова ракета "Кинжал" е поразила успешно американския зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) Patriot в столицата на Украйна. Информацията за унищожаването на системата за противовъздушна отбрана се потвърждава от съобщения в местни сайтове, където се предлагат за закупуване части от разбития комплекс, пишат чужди агенции.

По-специално, за продажба се предлага алуминиев капак от ракетната система. Продавачът, който откри частта, поиска пет хиляди гривни за нея. Този предмет стана веществено доказателство за успешния удар на "Кинжал" по американската система за противовъздушна отбрана.

Украинските власти също потвърдиха изявлението на Министерството на отбраната на Руската федерация за унищожаването на пет пускови установки, но към момента се съобщава, че системата е напълно възстановена.

По-рано американски военни анализатори отбелязаха, че системата за ПВО "Пейтриът" се е опитала да свали руския високоточен хиперзвуков боеприпас "Кинжал". Въпреки залпа от 32 ракети обаче, нито една от тях не уцели целта. Цената на пълен залп на този комплекс, според експерти, е около 96 милиона долара.

Така жителите на Киев неволно потвърдиха със своите съобщения информацията за поражението на американската система за противовъздушна отбрана от руския хиперзвуков "Кинжал".

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук