Необятната "технологична тежест" на Китай трябва да предизвиква огромна тревога у Запада, а Великобритания и нейните съюзници трябва да "действат спешно", за да не допуснат Пекин да доминира в ключовите технологии.

Това подчерта Джереми Флеминг, директор на GCHQ, британската специална служба за киберсигурност и следене на комуникации, цитиран от "Файненшъл таймс".

"Заплахата, породена от активността на Русия, вероятно ще открие уязвимост на конкретно приложение на телефона ви - потенциално сериозна, но вероятно можете да използвате алтернатива", отбеляза Флеминг, говорейки в Имперския колеж в Лондон, като подчерта:

"Тревогата обаче е, че размерът и технологичната тежест на Китай означават, че той има потенциала да контролира глобалната операционна система."

"Държави като Китай са своевременно внедряващи много от нововъзникващите технологии, които променят дигиталната среда", добави Флеминг, посочвайки, че визията на Пекин за бъдещето на киберпространството не се свързва с тази на Запада и влияе на "дебата около международните правила и стандарти".

Шпионинът предупреди, че Западът е изправен пред "момент на истината" и че Китай може в рамките на десетилетия да доминира над всички ключови нововъзникващи технологии - включително изкуствен интелект, генетика и биология, освен ако Западът не направи нещо сега.

За начало Флеминг призова Великобритания да създаде "суверенни технологии" в области като криптография и квантови технологии, за да защити своята чувствителна информация.

Наричайки днешна Великобритания "глобална киберсила" и "голямо животно в дигиталния свят", Флеминг призова страната да не почива на лаврите си, като предупреди, че "историческата сила не означава, че можем да предполагаме, че ще бъдем сила в бъдеще".

"Без действия става все по-ясно, че ключовите технологии, на които ще разчитаме за бъдещия си просперитет и сигурност, няма да бъдат оформени и контролирани от Запада", предупреди той.

Известно е, че GCHQ е тясно свързана с Агенцията за национална сигурност (NSA), влиятелната специална служба на САЩ, разобличена от бившия ѝ служител Едуард Сноудън за ангажиране в незаконно масово следене и подслушване срещу обикновени американци и граждани на страни по целия свят. Заедно GCHQ, NSA и агенциите за сигурност на Канада, Австралия и Нова Зеландия се обединиха, за да сформират разузнавателния алианс "Пет очи".

Заради своите незаконни шпионски дейности GCHQ и NSA се въвлякоха в поредица скандали, от шпиониране на съюзници (включително германския канцлер Ангела Меркел) и частни компании, до работа за разбиване на системи за онлайн криптиране, използвани от милиони за защита на лични данни, за прихващане на лични изображения от уебкамери и др. През 2018 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че масовото събиране на данни от GCHQ е нарушение на правата на човека.