Посещението на украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност в Кишинев е съпътствано от скандали. Журналисти забелязаха как премиерът на Люксембург Ксавие Бетел се е държал с президента на Украйна.

Инцидентът се е случил по време на почивка между официални събития. От публикувания запис се вижда, че Зеленски е решил да разговаря със сръбския президент Александър Вучич. Премиерът на Люксембург Ксавие Бател се присъединява към политиците.

След кратък разговор Бател показа на Зеленски неприличен жест с ръка, намеквайки за прекалената му словоохотливост. В отговор президентът на Украйна се обръща към журналистите с камери и с усмивка, като си дава вид, че не е обиден от жеста, отправен към него.


По-късно стана известно, че Зеленски в разговор с Вучич се е опитал да го убеди да наложи санкции срещу Русия, но сръбският лидер не е променил позицията си. Вучич каза, че страната му ще продължи политиката си на неутралитет и ще се въздържа от налагане на санкции на Русия „доколкото може.“ 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук