Генералният щаб на Северна Македония е одобрил предаването на 12 хеликоптера Ми-24 на Украйна, съобщи министърката на отбраната на страната Славянка Петровска в ефира на местния телевизионен канал Alsat.

Северна Македония е готова да даде на Украйна 12-те хеликоптера, които страната закупи от Киев още през 2001 г. и сега правителството на страната трябва да потвърди предаването на техника на заседание, което ще се проведе на 29 март.

Според Славянка Петровска, отбранителната способност на нейната страна няма да пострада от прехвърлянето на този тип военна техника на Украйна. В замяна на прехвърлените хеликоптери Северна Македония ще закупи нови, но вече западни хеликоптери.

По думите на министърката на отбраната, това са хеликоптери, които са към края на срока си на експлоатация, но въоръжените сили на Украйна имат голяма нужда от тази техника и тя е добре позната на украинските летци.

Славянка Петровска уточнява, че част от тези хеликоптери Ми-24 не са били използвани от въоръжените сили на Северна Македония от известно време.

Както съобщава Defense24 четири от тези 12 хеликоптера са модернизирани. По-специално, хеликоптерите имат нова авионика, която позволява използването на очила за нощно виждане, както и системата за нощно виждане Aviators. Освен това хеликоптерите са получили нова модерна навигационна система и други обновления.

Припомняме, че Северна Македония предаде четири щурмови самолета Су-25 на Украйна. Прехвърлените самолети не са годни за полети, така че вероятно ще бъдат използвани за резервни части.

Взето е решение служителите на комуналните услуги от Авдеевка да бъдат евакуирани. На населението, което все още остава в града, също се препоръчва да напусне.

Това е заявил началникът на градската военна администрация на Авдеевка Виталий Барабаш, цитиран от "УНИАН".

„Жалко е да го призная, но Авдеевка все повече заприличва на място от постапокалиптични филми или... на Мариинка, напълно унищожена от руснаците“, казва той.

Барабаш отбелязва, че руските сили всеки ден превръщат Авдеевка в лунен пейзаж, затова е решено да бъдат евакуирани комуналните служби, които доскоро се опитваха да поддържат живота на града.

„Така че сега не моля, настоятелно препоръчвам да напуснете Авдеевка, защото руските ракети и снаряди не щадят никого и нищо, каквито и възгледи да поддържате!", казва Барабаш.

Руските войски в боевете край Сватов са унищожили командира на украинския националистически разузнавателен отряд „Бешкетники Сирка“ Иван Щеголев, известен под позивната Щегол, съобщават световните издания.

Според информацията, още през 2016 г. Щеголев се присъединява към батальона на украинските националисти „Десен сектор“ и се бие под ръководството на унищожения по-рано Дмитрий Коцюбайло с позивна Да Винчи.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук