Радиоелектронни боеприпаси, способни да изкарат техниката на противника от строя чрез мощен свръх високочестотен импулс, се създават в Русия, обяви концернът „Радиоелектронни технологии”.
Преди време в някои медии беше публикувана информация, че от руския отбранително-промишлен комплекс е създадена мощна електромагнитна ракета „Алабуга”, имаща боен блок с генератор за електромагнитно поле с висока мощност. Съобщаваше се, че тя е способна с един удар да покрие територия 3,5 км и да изкара от строя цялата електроника, превръщайки я в „скрап”.
 

Сега Михеев уточнил, че „Алабуга” не е конкретно оръжие: под този шифър в 2011-2012 г. е приключен цял комплекс от научни изследвания, при които са определени основните направления за развитие на бъдещото радиоелектронно оръжие.
 
„Беше проведена много сериозна теоретическа оценка и практическа работа на лабораторни макети и специализирани полигони, по време на която е определена номенклатурата на радиоелектронното оръжие и степента на неговото въздействие върху техниката” – обяснил Михеев.
 
Това въздействие може да бъде различно по интензивност: „Започвайки с обикновеното смущаващо влияние с временно извеждане на системите въоръжения и техника на противника чак до нейното пълно радиоелектронно поразяване, довеждащо до деструктивно повреждане на основните елементи, платки, блокове и системи.”
 
След приключване на изследванията всички техни резултати са засекретени, а самата тема за свръхвисокочестотно оръжие попадна в разреда за критични технологии с най-висок гриф за секретност, подчертал Михеев.
 
„Сега ние можем само да кажем, че вече всички тези резултати са приведени на плоскостта на конкретни опитно-конструкторски работи по създаване на електромагнитно оръжие: снаряди, бомби и ракети, носещи на себе си специален взривомагнитен генератор, в който за сметка на енергията на взрива се създава така наречения СВЧ-електромагнитен импулс, изкарващ от строя на определено разстояние цялата техника на противника” – отбелязал Михеев.
 
Подобни разработки водели всички водещи световни държави, включително в САЩ и Китай.
 
Превод и редакция: БЛИЦ