Съюзът на демократическите сили (СДС) излезе с позиция относно решението на народа на Великобритания да напусне Европейския съюз. Демократите заявиха убедително в декларация, разпространена на сайта на партията, че ще работят неуморно за запазване на целостта и единството на Европейската общност.

 

Ето я декларацията, разпространен от СДС, без редакторска намеса:

Ние, партията, превърнала членството на България в ЕС и НАТО в национална кауза, след падането на комунистическия режим в България: 

Заявяваме, че уважаваме вота на гражданите на Великобритания да напуснат Европейския съюз, но това решение сериозно ни безпокои.

За нас това е ясен знак, че Обединена Европа изживява една от най-големите си кризи.

Отчитаме, че има сериозни вътрешни и международни причини за този вот: бежанската вълна, липсата на адекватна политика за справяне с нея, липсата на единна външна политика за опазване на границите, продължаващата криза с Гърция и единната валута и свързания с тези причини възход на популистки партии и движения в европейските държави.

Очевидно е, че има криза на лидерството в Европейския съюз, за сметка на засилващата се роля на европейската бюрокрация.

Всичко това  създава несигурност у гражданите на Европа, подкопава авторитета на Европейския съюз и подтиква към крайни решения.

Без да подценяваме тази тенденция, ние изразяваме увереност, че Европа ще преодолее  тежката криза, както успя да го направи по време на двете световни и Студената война.

Обединена Европа освен политически и икономически съюз,  е и гарант за общата политика за сигурност, заедно с НАТО.

Затова, ние се надяваме, че разумът и ценностите на Обединена Европа ще надделеят над евроскептицизма и на предсрочните парламентарни избори във Великобритания, гражданите ще преосмислят кой е верният избор за страната им.

Заявяваме, че ще отстояваме позицията си за запазване на целостта и единството на Европейския съюз и ще продължаваме да работим в тази посока  и занапред.