Отиващият си американски лидер Барак Обама на 10 януари ще се обърне към нацията с прощална реч. Руското издание РИА Новости направи подборка на най-атрактивните изказвания на 44-ия президент на САЩ.
За Русия
 

„Америка има много предизвикателства. Русия е регионална държава, която не от сила, а от слабост заплашва някои свои близки съседи.” 2014)
 
„Миналата година, когато ние и нашите съюзници тежко се трудехме да наложим санкции, някои предполагаха, че агресията на г-н Путин била пример за майсторска стратегия и сила. Сега Америка е силна и единна с нашите съюзници, докато Русия е изолирана, а нейната икономика е на парчета.” (2015)
 
„Русия е по-малка, тя е по-слаба от САЩ. Тяхната икономика не произвежда нищо, което биха искали да купят другите страни, освен нефт, газ и оръжие.” (2016)
 
За Владимир Путин
 
„По време на нашите срещи Путин беше безупречно вежлив, много откровен. Нашите срещи преминават в изключително делови тон. Той никога не ме заставя да го чакам, като мнозина други.” (2016)
 
„Обикновено нашите срещи с Путин преминават в открит, честен, делови тон.”(2016)
 
За световната икономика
 
„Америка трябва да диктува правилата на световната икономика. Другите страни трябва да играят изключително по установените от Америка и нейните партньори правила.” (2015)
 
„Когато 95% от нашите потенциални купувачи живеят извън нашите граници, ние трябва да сме уверени, че точно ние пишем правилата за световната икономика, а не страни като Китай.” (2015)
 
За американската изключителност
 
„Някои могат да не се съгласят, но аз вярвам, че Америка е изключителна”. (2013)
 
За тероризма
 
„Ислямска държава” е пряк наследник на „Ал Кайда” в Ирак, което израсна от нашето нахлуване в тази страна.” (2015, интервю с Vice News)
 
„Възможността ИД да организира големи наземни настъпления – това го нямаше на екрана на моя разузнавателен радар.” (2016)
 
За международната намеса
 
„Някои държави могат да си затварят очите за зверствата, ставащи в други страни. Обаче САЩ не са такива.” (за нахлуването в Либия, 2011)
 
„Ние не можем да завладяваме и да преустрояваме всяка страна, която попадне в криза. Това не е лидерство, това е гаранция, че ще затънем, ще проливаме кръвта на американците и ще харчим средства, което накрая ще ни отслаби. В това е урокът от Виетнам и Ирак – и ние трябваше да го усвоим (2016)
 
За своята най-голяма грешка

 
„Възможно това е провалът в създаването на плана на следващия ден след нахлуването в Либия, но в онзи момент ми се струваше правилното решение.” (2016)
 
Превод и редакция: БЛИЦ