Броят на загиналите или изчезнали мигранти в Средиземно море това лято се е утроил в сравнение с миналата година, съобщи ООН и добави, че Средиземно море се е превърнало в "гробище" за деца, предаде АФП.

Между юни и август най-малко 990 души са загинали или са изчезнали в опит да стигнат до Европа от Северна Африка в сравнение с 334 смъртни случая през същите месеци на 2022 г., съобщи детската агенция на ООН УНИЦЕФ.

Най-малко 289 деца са загинали досега през тази година, докато са се опитвали да преминат опасния маршрут, заяви Никола дел'Арчипрете, координатор на УНИЦЕФ за Италия.

Италия

Сред мигрантите, пристигнали в Италия с импровизирани плавателни съдове между януари и септември, е имало 11 600 непридружени непълнолетни, което е с 60% повече в сравнение с първите девет месеца на 2022 г.

"Средиземно море се е превърнало в гробище за децата и тяхното бъдеще", заяви Реджина де Доминичис от УНИЦЕФ

"Трагичният брой на децата, които умират в търсене на убежище и сигурност в Европа, е резултат от политически избор и дефектна миграционна система", каза тя.

Данни

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците между 1 януари и 24 септември в Средиземно море са загинали или са изчезнали 2500 мигранти, което е с 50% повече, отколкото през същия период на миналата година.

Вълната от мигранти, пристигнали на италианския остров Лампедуза по-рано този месец - с около 8500 пристигнали само за три дни - вероятно ще се повтори през следващите седмици, каза Арципрете.

"Знаем, че това са цифри, които могат дори да нараснат през следващите месеци, тъй като в страните на произход или транзит на тези непълнолетни лица има редица конфликти, природни бедствия или дори климатични събития", каза той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук