В истински затвор за близо 4 000 пътници и обслужващ персонал се е превърнал огромният круизен лайнер с приказното име "Диамантената принцеса". Той плува край бреговете на Япония. Никой не може да слезе на сушата, защото 10 от пътниците са заразени със смъртоносния коронавирус.

За случващото се на борда на лайнера разказва един от пътниците - Дейвид Ейбъл, който всеки ден записва по нещо във видеодневника си. 

"Толкова дълго не съм бил в морето. В момента ми пишат хиляди, дори не можете да си представите колко много означава за мен, че не са ни забравили. Благодаря ви за любовта и подкрепата. 

Все още не ни пускат от каютите, молят ни да стоим вътре. Храна ни даваха много рядко и да си кажем честно - по малко. Сутринта получих кафе, а след това бутилка вода. За закуска имах сандвич, който ми донесоха в каютата. Онези пищни закуски, на които бяхме свикнали през изминалите две седмици, приключиха много рязко. 

След съобщенията ми компанията бе засипана с въпроси защо не ни хранят. 

Животът продължава. Въпреки че са ни затворили по каютите, имаме свеж въздух, можем да гледаме какво се случва навън - около кораба, на палубите. Днес имах много тежък ден. Дадох интервюта за 10 телевизионни канала. 

Капитанът ни казва много малко за случващото се. Когато си затворен по този начин, ти се иска да знаеш малко повече. Ако ни информираше за ситуацията поне веднъж на няколко часа, бихме били по-спокойни. Като цяло не съм го очаквал от себе си, но тук не е крайно лошо. Имам много свободно време и въпреки че за мнозина на борда това ще бъде изпитание, мисля, че морално вече сме готови за дълго очакване. 

Тук можем да правиш всичко, което пожелаеш. И ако мислиш позитивно и не изпадаш в паника или депресия, можеш да извлечеш много ползи. 

Когато стана ясно, че сме под карантина, се отправихме в открито море. Не ни казаха защо е тази маневра. Струва ми се, че това се налага, за да запълним запасите си от вода, за да се мием. Мога само да предполагам как екипажът се опитва да пречисти водата от океана и да я направи годна за санитарни нужди. На кораба има много питейна вода, но водата в баните е на привършване. Лошо е, че екипажът не взима под внимание нуждите на хората, които страдат от хронични болести. На мен например ми дадоха някакъв сок, към който се оказа, че имам алергия. Сега се нуждая от лекарства, каквито на кораба няма. Карат всички пасажери да стоят в каютите си. Вътре е забранено да се пуши, така че на тези, които са пушачи, им е изключително трудно. Всъщност, мисля, че сега имат уникална възможност да откажат цигарите. Кафе, храна и вода, слава Богу, ни носят. 

Хората, при които бе открит коронавируса, бяха взети с хеликоптер. Казват, че са ги транспортирали до Токио, за да ги лекуват. Когато сутринта попитах мога ли да получа някаква храна, ми казаха, че на кораба вече не се предлагат никакви услуги, защото никой не работи. 
Казват, че източникът на разпространение на вируса все още не може да бъде открит и предполагат, че е възможно заразяването да е станало през храната", разказва мъжът във видеодневника си. 
 

 

 Превод: БЛИЦ