Най-големите световни производители на петрол има вероятност да намалят производството, за да се справят със спадовете в цените на „черното злато“ заради коронавируса. Това съобщава Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на BBC.

Очаква се представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да се срещнат през по-късно във вторник, тъй като растат призивите за подкрепа на пазара.

Петролът поевтиня до най-ниското си ниво за последната една година, след като падна с 20% от пика си през януари. За много хора обаче стои въпросът именно как коронавирусът засегна толкова много петрола.

Тъй като почивните дни около Лунната нова година бяха удължени в голяма част от Китай и има много ограничения за пътувания, заводите, офисите и магазините остават затворени. Това означава, че най-големият вносител на суров петрол в света, който обикновено консумира около 14 милиона барела на ден, се нуждае от много по-малко петрол, за да захранва машини, гориво и да поддържа една работеща икономика.

Разпространението на вируса ще окаже влияние и върху търсенето на самолетно гориво, тъй като авиокомпаниите по света спират полети до Китай, а ограниченията за пътуване в рамките на страната, също ще доведат до много по-малък на брой реализирани полети като цяло.

Bloomberg съобщи тази седмица, че ежедневното потребление на суров петрол в Китай е спаднало с 20%, което е равностойно на нуждите от петрол на Великобритания и Италия заедно.