Зачестилите снеговалежи в пустинята Сахара са признак за глобално затопляне, както топлата зима в Русия, студовете в САЩ и наводненията в Европа. Това заяви ръководителят на Хидрометеорологичния център на Русия Вадим Вилфанд, цитиран от ТАСС. На 7 януари в пустинята Сахара, в района на град Айн Сефра в северната част на Алжир падна сняг. Снежната покривка достигна дебелина около 40 см.

Привечер снегът се стопи. Една година по-рано, през декември 2016 г. сняг за пръв път падна в същия район от 1979 г.. "Тези екстремни събития - снеговалежи в Сахара, рязко и продължително застудяване в Северна Америка, много топло време в европейската част на Русия, дъждове, довели до наводнения в редица страни в Западна Европа, зачестяват“, подчерта Вилфанд. „Зачестяването им е следствие от глобалното затопляне. Не става въпрос само за мое виждане, а за мнението на редица учени от Междуправителствената експертна група по изменение на климата".

Ученият допълни, че необичайни снеговалежи имало също в Египет и Близкия изток, макар да се регистрират веднъж на всеки 15-20 години. Вилфанд поясни, че вниманието на учените било привлечено от повторяемостта на подобни събития, а не от необичайността им.