Aмeрикaнcки вoeнни ca пocтрaдaли при ирaнcкaтa aтaкa cрeщу aмeрикaнcкa бaзa в Ирaк, cъoбщи СNN.

Cлeд aтaкaтa aмeрикaнcки прeдcтaвитeли oбявихa, чe нe e имaлo жeртви, но някoлкo вoeнни ca били лeкувaни oт cимптoми нa cътрeceниe.

Инфoрмaциятa e oт прeдcтaвитeл нa oглaвявaнaтa oт CAЩ кoaлиция. Cпoрeд нeгo имa 11 пocтрaдaли.

Aмeрикaнcкитe вoeнни ca били прeдупрeдeни пo-рaнo, зa дa мoгaт дa ce прикрият. Тe ca били нacтaнeни в cпeциaлни укрития. 

"Докато американски военни не са били убити при иранската атака от 8 януари по военновъздушната база Ал Асад, няколко души са били лекувано от симптоми на мозъчно сътресение в резултат на взривовете, те продължават да са под наблюдение и състоянието им да се оценява", заявиха от водените от САЩ Коалиционни сили за борба срещу "Ислямска държава", базирани в Ирак и Сирия в изявление в четвъртък. 

"Като превантивна мярка военнослужещите са транспортирани от военновъздушната база Ал Асад в Ирак в регионалния медицински център Ландстухъл в Германия за наблюдение. Когато бъде преценено, че са годни за служба, военните се очаква да се завърнат в Ирак", се казва още в изявлението. 

Източник от армията на САЩ каза пред Си Ен Ен, че 11 военнослужещи са били ранени при атаката. Първо за ранените американски военни съобщи специализираното издание "Дифенс уан". 

След атаката Пентагонът заяви, че не е имало жертви в резултат на удара на 16-е ракети по базата, изстреляни от Иран. Армията на САЩ смята за жертви ранен или загинал персона. 

Попитан относно неточностите, източникът заяви пред Си Ен Ен: "Това е била оценката на командира на момента. Симптомите са се появили дни по-късно, те са били лекувани като предпазна мярка".

След появата на новината капитан Бил Ърбан, говорител на Централното командване на САЩ, което отговаря и за войските в Близкия изток, заяви, че армията е научила, че след атаката 11 лица са били ранени - осем са транспортирани в Германия и трима са били изпратени в лагера Арифджан в Кувейт за "прегледи и наблюдение". 

"В рамките на стандартна процедура, целият персонал в близост до взрива е бил прегледан за мозъчни травми. Ако е било сметнато за подходящо, той е бил транспортиран за медицински грижи на по-високо ниво", каза Ърбан в изявление.

"Всичките войници в зоната на взривовете са прегледани и оценени според стандартната процедура, според министерството на отбраната... Когато бъдат оценени за годни за военна служба, военнослужещите, както се очаква, ще бъдат върнати в Ирал след съответните прегледи", каза още той. 

Превод и редакция: БЛИЦ