Най-важният извод, който се прави и вече отдавна е известен, е, че ските като спорт не носят никакъв риск от зараза.

На първо място за това заключение е фактът, че скиорите са на чист въздух, което много помага за опазване от коварната болест.Единствените препоръки са да се внимава с дейностите извън пистата, които съпътстват спорта. Става въпрос за хотелите и баровете на пистите. Те трябва да бъдат затворени или да работят само за храна извън тях.В курортите хотелите трябва да спазват всички мерки, които са предписани от националните правителства.

С подобна позиция излезе и ООН още през ноември, като отново се акцентира, че трябва да има мерки при пътуването към пистите.САЩ, най-засегнатата страна от пандемията в света, отказа три старта от световните купи в зимните спортове, за да може повече хора да отидат в планината и да излязат от градовете, където има куп заразени.

“Опасностите в ските са свързани единствено с контузии. И за това трябва да се внимава на пистата. Иначе в екипировката на всеки скиор има маска и очила, което прави дори сблъсъка със заразен безопасен. Но все пак е хубаво да се държат дрехите в отделно помещение”, смята д-р Майкъл Розенберг от болничния център в Бруклин, Ню Йорк.

“Ските по условия са със социална дистанция, просто не трябва никога да си близо до останалите, когато си на пистата”, смята д-р Санкар Шваминатан, шеф на отделението за инфекциозни болести в университета на Юта. “Рискът идва от другите дейности, ако се качиш на автобус, ако си без маска в лифта. Това не трябва да се допуска, толкова е просто”, допълва той.