Сръбското външно министерство заяви късно в събота, че черногорския посланик Тарзан Милошевич е помолен да напусне Сърбия в рамките на 72 часа, предаде "Евронюз".

Министерството на външните работи на основание член 9 от Виенската конвенция за дипломатическите привилегии и имунитет обяви  извънредния и пълномощен посланик на Черна гора Тарзан Милошевич за персона нон грата, гласи съобщението, публикувано в "Туитър".

Това е реципрочна мярка на тази на властите в Подгорица, които обявиха за персона нон грата сръбския посланик след негови коментари за вътрешните работи на страната.

Дипломатическият скандал допълнително обтяга и без това напрегнатите отношения между двете балкански държави.

Сръбският посланик Владимир  Божович е бил предупредаван и устно, и писмено, за изявите си, които са несъвместими със задълженията на един посланик, обяви Подгорица.

Божович нарече незаконното и нелегитимно събрание от 1918 г. освободително и свободна воля на черногорския народ, което за пореден път по най-прекия начин омаловажи държавата, която му осигури дипломатическо гостоприемство", се казва още в изявлението.

Припомня се, че решението на отиващото си прозападно правителство на Черна гора е взето само дни, преди встъпването в длъжност на ново, просръбско правителство в страната.