24-часова стачка в Гърция парализира транспортната система в страната, работата на здравните заведения и други обществени услуги.
Повече от 100 вътрешни и международни полети бяха отменени, а железопътният транспорт изпитва сериозни затруднения.
Два профсъюза, които представляват интересите на около 2.5 млн. души организираха стачката в знак на протест срещу ограниченията, наложени на заплатите в обществения сектор и реформата на пенсионната система.
Профсъюзите се обявиха също така против плановете на правителството за приватизация на националната авиокомпания Olympic Airlines.
Очакваме милиони хора да вземат участие в стачката, каза говорителят на единия от профсъюзите Статис Анестис за агенция Ройтерс.
Стачкуващите ще вземат участие в два големи митинга в столицата Атина по-късно във вторник. Това е последната от серия национални стачки в Гърция през тази година.
Новините за хода на стачката са много малко, защото повечето журналисти се присъединиха към нея.
Консервативното правителство на премиера Костас Караманлис иска да осъществи плановете си за приватизация и реформа на пенсионната система, която е силно задлъжняла.
Плановете предвиждат отмяна на схемите за ранно пенсиониране, сливане на пенсионни фондове и ограничаване размера на някои пенсии.
Караманлис обаче обеща да защити потребителите от покачването на цените и да компенсира работниците от приватизираните фирми. /Kafene