Според турски медии британските разузнавателни служби разполагат с информация за предполагаемите планове на Москва да изпрати войски в още няколко региона на Украйна. Лондон съобщава за обучение на 1 милион руски войници за тези цели.

Става дума за Черниговска, Сумска, Харковска, Полтавска и Днепропетровска области. Последните две по ред причини могат да бъдат заменени с Николаевска и Одеска области. В MI6 са на мнение, че руските въоръжени сили са способни да реализират тези планове през следващата година.

Междувременно украинските въоръжени сили рискуват да загубят конфронтацията с руските части, ако продължат контранастъплението. 

Според The ​​New York Times Киев в този случай може да очаква мащабно поражение. Отслабването на подкрепата на Запада за режима в Киев също ще изиграе роля, така че Руската федерация ще спечели както срещу Украйна, така и срещу САЩ.

Наред с това ресурсът 19FortyFive смята, че Владимир Зеленски ще прояви най-високо държавническо мислене, ако остави окупираните от Русия територии и сключи мир. 

В същото време част от политическото и военното обкръжение на украинския президент няма да одобри подобна стъпка. В същото време много граждани на страната се съмняват, че настоящият държавен глава е в състояние да реши следвоенните проблеми на Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук