Атина е готова да предупреди Европейския съюз (ЕС) за нарушаване на Споразумението от Преспа. Това пише електронното издание на гръцкия вестник Катимерини.

Причината е използването на „Северна Македония“.

Ще гръмне ли бурето с барут на Балканите: Скопие пак загази, Гърция с люта закана

Въпреки леката промяна в публичния дискурс на бъдещия министър-председател на Северна Македония Християн Мицкоски, опитни дипломати гледат на стратегията за „стелт война“, следвана от ВМРО-ДПМНЕ, като нарушение на термина „ergo omnes“ на Преспанското споразумение – използването на конституционното име на страната както във вътрешен, така и във външен план.

От своя страна Западът вече започна да призовава новото ръководство на Северна Македония да спазва основните ангажименти, залегнали във всички международни споразумения, като например това от Преспа.

Според добре информирани източници Мицкоски, който е председател на ВМРО-ДПМНЕ, не смята, че правителството му ще бъде притиснато от времето и вярва, че докато прилага Преспанското споразумение по свой начин (т.е. в официални документи и церемонии, както и в чужбина, но не и в речи вътре в страната), може да убеди европейските и западните партньори в правотата на своя избор, предава БГНЕС.

Очевидно е обаче, че тази позиция е явно нарушение на принципа "erga omnes", който е заложен в Преспанското споразумение от 2019 г., допълва гръцкото издание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!