Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил, че Русия подготвя ново настъпление, а Северна Корея я подпомага. 

"Виждаме, че те (руснаците - бел. ред.) се готвят за ново настъпление, мобилизират повече войници, над 200 000 души, а може би и повече. Те активно струпват оръжия и боеприпаси", заявява Столтенберг на съвместен брифинг с германския министър на отбраната Борис Писториус.

Генералният секретар заявява, че Алиансът не бива да "подценява Русия". 

"Най-важното е, че не виждаме признаци, че президентът Путин е променил общата си цел, а именно да контролира цяла Украйна", добавя шефът на НАТО.

Той също така заявява, че Северна Корея е снабдила ЧВК "Вагнер" с ракети за война с Украйна, и обвинява Северна Корея, че "още повече разпалва агресивна война срещу Украйна".

Русия е преминала към тактиката на тотална война. На този етап от ключово значение са материалната подкрепа и логистиката, които до голяма степен зависят от подкрепата на Запада.

Това е заявил генерал-лейтенант Валдемарас Рупшис, командир на литовските въоръжени сили, в интервю за Guildhall.

"По моя преценка страните от НАТО, партньори на Украйна, са осъзнали, че войната ще продължи дълго и няма друг вариант, освен да подкрепят и да осигурят подкрепа за Украйна", казва той.

Генералът добавя, че сега "дори слепецът може да види", че Русия се готви за нова вълна на настъпление. Вероятно те може да спрат или да променят плана, ако видят, че украинската армия разполага с достатъчно оборудване, боеприпаси, оръжие и обучени военни.

В случай на продължителна война изходът от нея ще зависи от ресурсите, смята Рупшис. Русия разполага с вътрешни ресурси, а освен това получава подкрепа от някои страни, вероятно Индия и Китай.

"Трябва да имаме предвид, че Русия има всички условия да осигури собствената си армия с боеприпаси, танкове, бойни машини - те могат да воюват, имат и достатъчно авиация", казва военният.

Според командира на литовската армия, Украйна няма да разполага с ресурси, равни на тези на Русия, което трябва да се вземе предвид в рамките на стратегията.

Затова в борбата трябва да се включат не само ВСУ, но и целият украински народ, всички сфери на икономиката и държавната дейност, подчертава генералът.

"Вторият ключов фактор е подкрепата на Запада в достатъчна степен, за да се противопостави на Руската федерация и да противодейства на това, което Русия може да предложи на фронта", казва Рупшис.

Руските военни са нанесли удар по на танкова бригада на ВСУ по време на бойни действия край Угледар в Донецката народна република.

Това е заявил на брифинг Игор Конашенков, официален говорител на Министерството на отбраната, цитиран от световните издания.

"Руските военни са нанесли огнево поражение на 1-ва танкова бригада на ВСУ край Угледар, заемайки по-изгодни позиции", казва той.

Конашенков уточнява, че украинските бойци в Запорожското и Южнодонецкото направление са загубили до 25 души за денонощие. Унищожени са също така артилерийска система "Гвоздика", две гаубици Д-30 и две бойни бронирани машини.

 

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук