Хиляди привърженици на унгарския премиер Виктор Орбан и на дясното му правителството се включиха в шествие в Будапеща, за да демонстрират единството и подкрепата си за спорната политика на популисткия лидер, предаде Асошиейтед прес.

Участниците в акцията, наречена "Поход на мира", се събраха на западния бряг на Дунава, минаха през Моста на свободата и центъра на унгарската столица, за да стигнат до мястото, където по-късно днес ще говори Орбан.

Шествието е организирано от неправителствената организация Форум за гражданско единство, която активно промотира политиката на Фидес, партията на Орбан. От 2010 г. Фидес има мнозинство от две трети в парламента.

Пред Асошиейтед прес председателят на организацията Ласло Чизмадия каза преди началото на днешната акция, че целта е тя да демонстрира суверенитета на Унгария на ЕС, който, по думите му, "незаслужено" е атакувал Унгария, опитвайки се да спре това, което според съюза, е отстъпление от демокрацията.

Очакванията на организаторите са за участие на около 400 хиляди. От 2012 г. това е осмият проправителствен митинг. Идеята е да се мобилизират привържениците на Орбан преди парламентарните избори през пролетта, които ще са най-сериозното предизвикателство от идването му на власт през 2010 г., съобщи БТА.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който се сблъсква с оспорвана надпревара за изборите през следващата година, обвини Брюксел и Вашингтон, че се опитват да се намесят в унгарската политика и призова своите поддръжници да защитават постиженията на неговото националистическо правителство, което е на власт от повече от десетилетие, предадоха "Ройтерс", цитирани от НюзБг.

Орбан каза пред десетки хиляди привърженици в центъра на Будапеща, че Вашингтон и милиардерът Джордж Сорос се опитвали да направят така, че техните хора, а именно - унгарската лява опозиция, да бъдат избрани, използвайки техните пари, медии и мрежи.

"Но това, което има значение, не е това, което те в Брюксел, във Вашингтон и в медиите, които са направлявани от чужбина, искат. Унгарците ще решават собствената си съдба", настоя Орбан.

"Нашата сила е в нашето единство... ние вярваме в едни и същи ценности: семейство, нация и силна и независима Унгария", изтъкна още той.

Правителството на Орбан, с неговия главен съюзник Полша, се сблъска с Брюксел относно свободите на медиите, проблемите за върховенството на правото и правата на ЛГБТ хората, като същевременно настоя, че интересът на Унгария е да остане член на силен Европейски съюз.

"Брюксел ни говори и се отнася с нас, заедно с поляците, сякаш сме врагове... е, време е те в Брюксел да разберат, че дори комунистите не могат да ни победят", изказа се Орбан пред аплодиращите привърженици, които развяваха националния флаг и държаха транспаранти с лозунги като "Брюксел е равен на диктатура".