200 000 души са замесени в дейностите на престъпните арабски кланове в Германия. Дългата ръка на правосъдието обаче трудно стига до тях.

Те перат парите си чрез наргиле барове в германската столица Берлин и полицията взима на прицел тези заведения.

Представители на криминалната служба, митнически служители и одитори проверяват едно такова заведение в най-мащабната подобна акция в Берлин. Тук е и кметът на район Берлин Нойкьолн Мартин Хикел.

Този път обаче следователите установяват само по-дребни нарушения - тютюн без бандерол, нарушения на фирменото право и по закона за защита на непълнолетните лица.

Мартин Хикел обаче е категоричен, че трябва да има нулева толерантност към подобни престъпления.

"При тези целенасочени проверки на санкции подлежат както малките, така и големите закононарушители", категоричен е кметът пред DW.

Подобни масирани акции са част от офанзивата срещу арабските кланове, които често са свързани и с доста по-големи престъпления.

Много често се оказва, че е трудно членовете на арабските престъпни кланове да бъдат изправени пред съда, независимо от престъпленията. Проблем е, че много хора не искат да свидетелстват.

Затова държавата влиза в контраофанзива - конфискува скъпи коли, имоти. Достатъчно ли е обаче?

"Вътрешната класова солидарност, базираща се на роднинските връзки помежду им прави съучастници и онези, окито не се забъркват в престъпление. Тези хора са дали обет да мълчат, което затруднява неимоверно задачата на следователите", посочва експерта по престъпността в арабските кланове Ралф Гадбан.

Престъпленията на клановете създават главоболия и на онези, които не са замесени в тях, смята и Хадил Ргийз. Тя е загрижена, че действията на клановете засилват предубежденията срещу мюсюлманите.

"Особено главната улица е превзета от мафиоти или както там ги наричат. Всеки момент може да се случи нещо, убедена съм", казва тя.

Притесненията на кмета са подобни. Според Мартин Хикел още мигранти могат да бъдат въвлечени в дейностите на клана, ако държавата не предприеме мерки.