Учени от НАСА, заедно с колеги от Германския център за авиация и астронавтика, ви канят да легнете в леглото в продължение на 60 дни в името на науката. На пръв поглед за такава работа може да се мечтае.Но не бързайте да правите изводи. Според изискванията на НАСА доброволците няма да могат не само да стават от леглото, но дори и да повдигат малко главите си. Да вземате душ, да се храните и да ходите до тоалетна, също ще трябва да правите в легнало положение. Но за сметка на това няма никакви ежедневни притеснения - и храна и всичко. Планът за хранене за всеки ще се изчислява индивидуално.

Впрочем, за такава "лежаща" работа те обещават значителни пари -  16,5 хиляди евро. Въпреки това, за да участвате в проучването, трябва да изпълнявате няколко изисквания: да сте жена на възраст 24–55 години, да нямате здравословни проблеми и да не пушите. Вашата височина трябва да бъде от 153 до 190 сантиметра, а индексът на телесна маса трябва да попада в рамката от 19 до 30.

С помощта на този експеримент учените искат да намерят начин да намалят ефекта на безтегловността върху астронавтите, Ако лежите в определена позиция за дълго време, подобни промени се случват в тялото. Ето защо, главата на изпитвателното легло е под ъгъл от 6 °: това означава, че доброволците ще трябва да лежат два месеца с главата надолу.

Превод: БЛИЦ