Генералният щаб на Украйна е съобщил, че руските войски се опитват да напреднат в различни части на фронта и "имат частичен успех" в посока Бахмут, информират украинските издания.

Украинските войски са отблъснали нападение по посока на Долина (направление Славянск), Спорни и Ивано-Дариевка (направление Краматорск), Краснохоровка и Пески (направление Авдеевка).

По направлението Бахмут руските войски настъпват край Яковлевка, Соледар (тук е неутрализирана тяхна разузнавателна група), Вершина, Кодема и Зайцев. "Противниковите подразделения имат частичен успех по посока на Бахмут", съобщава Генералният щаб на Украйна.

Руските войски водят настъпателни сражения и в направленията Павловка и Времовка в западната част на Донецка област (Новопавловско направление).

В Херсонска област, на десния бряг на река Днепър, руските сили обстрелват украинските позиции по целия фронт, включително с помощта на авиацията.

Украинските въоръжени сили са нанесли нов удар срещу Антоновския мост. Това съобщава Наталия Хуменюк, ръководител на обединения пресцентър на Южните отбранителни сили, информира Укринформ.

"Антоновският мост беше ударен отново, за да се затвърди статутът му на окончателно невъзможен за преминаване мост", казва Хуменюк.

Тя подчертава, че украинските въоръжени сили продължават да държат под огнен контрол транспортните и логистичните артерии в окупираната територия.

Според Хуменюк, на десния бряг на река Днепър край Херсон преминаването на тежка техника и транспортирането на боеприпаси са "усложнени до невъзможност". Продължава изясняването на резултатите от ударите.

Хуменюк добавя, че ръководството на руските части, от армии до батальони, сега използва остатъците от транспортните маршрути, за да се евакуира на левия бряг на река Днепър.

Над 200 войници от 56-та механизирана пехотна бригада на украинските въоръжени сили са се изплашили от тежките загуби и са дезертирали от позициите си, съобщава говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от световните издания.

"Повече от 200 военнослужещи от 56-а мотопехотна бригада на ВСУ в районите на населените места Опитное и Первомайское в ДНР отказаха да изпълняват бойни задачи и доброволно напуснаха позициите си поради тежките загуби", казва Конашенков.

Според Конашенков, на позициите са останали около 140 от 580-те военнослужещи.

Говорителят на руското министерство на отбраната съобщава още, че руската авиация, ракетни войски и артилерия са унищожили пет командни пункта на украинските въоръжени сили, както и живата сила и оръжията на противника в регион 151. 

"Поразени са пет контролни пункта, включително тези на 43-та въздушнодесантна бригада във Велика Новоселска, артилерийската група на 79-та въздушнодесантна щурмова бригада край Часов Яр в ДНР, щабът на 247-ми батальон на 127-ма бригада на териториалната отбрана в град Харков, четири пункта за временно разполагане на частите на 113-та бригада на териториалната отбрана край Золохов в Харковска област, както и жива сила, оръжията и военната техника в 151-ви район", уточнява той.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук