През деня руските нашественици нанесоха 37 въздушни удара по Украйна, по-специално те използваха 17 безпилотни самолета Shahed-136, всички безпилотни самолети бяха ликвидирани.

Това се обсъжда във вечерната сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. "...Освен това руските окупатори извършиха 59 ракетни изстрелвания, 47 от които бяха унищожени. За съжаление има попадения по цивилни цели, има загинали сред цивилните", се казва в доклада, цитиран от УНИАН.

Освен това, както беше отбелязано, нашествениците извършиха 53 атаки от ракетни системи за многократно изстрелване.

Както УНИАН съобщи по-рано, днес, 26 януари, Русия извърши ново масирано въздушно нападение на територията на Украйна. Руснаците удариха Украйна с дронове и ракети, като поражения бяха отчетени в 11 региона.

Към 15 часа в резултат на вчерашното въздушно нападение на руснаците в Украйна загинаха 11 цивилни, а 11 бяха ранени. Украинските военни свалиха 47 от 55 ракети, изстреляни от руснаците, три управляеми въздушни ракети Х-59 не достигнаха целите си.

Полкът със специални сили Север-Ахмат успешно щурмува позициите на въоръжените сили на Украйна в района на Новомихайловка на ДНР. Това каза ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров пред чужди медии.

„В района на село Новомихайловка на ДНР служители на Северно-Ахматския полк със специални сили на името на Героя на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров от Министерството на отбраната на Русия, под командването на военен офицер Заинди Зингиев, щурмуваха позициите на натовските бандити и украинските нацисти“, каза той в телеграм канал, цитиран от чуждите медии.

Според Кадиров под контрола на руските бойци са преминали добре укрепени и „подготвени за продължителна отбрана“ вражески окопи и други инженерни съоръжения в горския пояс.

Кадиров ще подаде заявка за рекорд на Гинес заради броя на санкциите срещу  него

„В резултат на сблъсъка врагът понесе загуби и беше деморализиран“, каза Кадиров.

Той добави още, че войниците от отряда изчисляват местоположението на противника с помощта на квадрокоптер, след което насочват към него „цялата ярост на артилерията“.

В момента се водят ожесточени боеве югоизточно от Въгледар в ДНР. Особено внимание на руските въоръжени сили е приковано към магистралата за Покровское, каза пред чуждите агенции Ян Гагин, съветник на изпълняващия длъжността глава на Донецката народна република.

„Доста сериозно е овладяно трасето от Покровски до Въгледар. Сега най-сериозните битки се водят на югоизток“, каза той.

Според него в момента руските въоръжени сили заемат нови позиции в покрайнините на града. Гагин подчерта, че Авдиевка и Марьинка се намират близо до Въгледар. Ако руските сили освободят този град, те ще могат да прекъснат доставките на боеприпаси в Донецкото направление, откъдето въоръжените сили на Украйна атакуват столицата на ДНР.

„По въоръжените сили на Украйна ще могат да се нанасят както флангови, така и фронтални удари“, добави Гагин.

По-рано съветникът на Пушилин Игор Кимаковски съобщи, че въоръжените сили на РФ са навлезли във Въгледар и са се окопали в покрайнините му, за да овладеят вражеските сили.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук