Украинската военна авиация вече разполага с точни бомби JDAM, но броят им е недостатъчен. Това каза говорителят на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат.

Игнат подчерта, че тези бомби имат по-малка мощност, но основното им предимство е най-високата точност.

"Ние също използваме бомби JDAM. Това са бомби в западен стил, с които нашите самолети нанасят успешни удари по важни цели. Тези бомби са малко по-малко мощни, но изключително точни", каза Игнат.

Той също така е убеден, че украинските сили се нуждаят от повече от тези бомби, за да бъдат успешни на фронтовата линия, пише Фокус.

JDAM Joint Direct Attack Munition е базиран на GPS набор от оборудване, което се прикрепя към бомби тип Mk 80 и техните еквиваленти. С него обикновена авиобомба може да се превърне в боеприпас с прецизно насочване. По дължината на корпуса има специални ремъци, които позволяват на бомбата да се плъзга във въздуха. Максималният обхват е малко над 70 км, а минималният е 24 км.

На 22 февруари САЩ обявиха доставката на управляеми бомби JDAM-ER за Украйна.

Между другото, на 12 март в мрежата се появи информация, че въоръжените сили на РФ за първи път използват аналог на крилатите бомби JDAM-ER. 500-килограмова бомба FAB-500 падна в градината на жители на окупирания Донецк, след като крилата паднаха от конструкцията.

На 31 март подразделенията на Силите за отбрана на Украйна отблъснаха повече от 30 атаки на руските войски, като най-ожесточени битките остават за населените места Белогоровка, Бахмут, Авдиевка и Маринка, пише УНИАН.

ВСУ держат оборону Бахмута / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна руските войски продължават да съсредоточават основните си усилия върху провеждането на настъпателни операции в четири направления - Лиманско, Бахмутско, Авдеевско и Мариинско.

Генералният щаб съобщи, че:

в Лиманско направление руснаците проведоха неуспешни настъпателни операции в близост до селищата Макеевка, Кременная, Диброва, Белогоровка и в района на Серебрянското горско стопанство. На артилерийски обстрел бяха подложени селищата, разположени в близост до линията на бойните сблъсъци;

в посока Бахмут руската армия не спира да щурмува град Бахмут, опитвайки се да го овладее напълно; в рамките на едно денонощие окупаторите са обстрелвали населените места Орехово-Василевка, Новомарково, Григоровка, Бахмут, Ивановское, Озаряновка и Майорск на Донецка област;

в направленията на Авдеевка и Марьински руснаците провеждат настъпателни операции в близост до населените места Новобахмутовка, Авдеевка и Первомайское, но не са успешни, те обстрелват редица населени места - Степовое, Тоненкое, Марьинка, Новомихайловка на Донецка област.

Генералният щаб съобщава, че в Шахтьорско направление през деня Руската федерация активно е използвала БПЛА за коригиране на артилерийския огън, обстрелвали са населените места Водяне, Въгледар, Велика Новоселка, Красногоровка и Новоселка в Донецка област.

Както УНИАН съобщи, на 31 март авиацията на украинските сили за отбрана нанесе шест удара по районите на концентрация на личен състав и военна техника на руските войски.

Съобщава се също, че общите бойни загуби на Русия в Украйна ориентировъчно са 173 000 души.

Военнослужещи от Западния военен окръг унищожиха група наемници в зоната за "специалната операция", както продължават да я наричат определени чужди агенции.

Те бяха част от френския чуждестранен легион и се биеха на страната на въоръжените сили на Украйна. Това съобщи военнослужещ от 20-та армия на Западния руски военен окръг.

Руските военни се сблъскаха с врага преди около месец на Кременския участък на фронта в Донбас.

РИА «Новости»

„Предимно изпращат тук наемници от обучени хора, но ние винаги ги отблъскваме“, каза боец, изпълняващ задачи в посочената посока.

Някои от наемниците, каза той, са били унищожени. Някои успяха да избягат - чужденците се оттеглиха.

Боецът от руските въоръжени сили добави, че във вражеския отряд имало няколко украински военнослужещи.

„Беше френски легион, повечето от хората в тази група бяха французи“, подчерта той.

В този сектор на бойните действия, според боеца, чужденците действат като инструктори, а също така са част от щурмовите и диверсионните отряди на киевския режим.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук