Киевската градска военна администрация е разкрила колко руски ракети и дронове са унищожени от силите за ПВО над столицата през май 2023 година.

„Никога в историята на нашата планета... Нито един град, нито една държава... не е била подлагана на толкова мощни въздушни атаки от многобройни хиперзвукови аеробалистични, балистични, крилати ракети и модерни военни дронове. Колкото Киев през Май. Киев издържа. Ние издържахме ", - написаха от военната администрация.

Според оценките на администрацията през май само над Киев са били унищожени: седем аеробалистични ракети "Кинжал", 13 балистични ракети "Искандер", 65 крилати ракети Х-101, Х-555 и "Калибър", 169 дрона.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за успешните действия на руската армия по основните участъци на фронта, информират световните издания.

В Купянското направление въздушни удари и артилерийски огън от групата войски „Западна“ са поразили живата сила и техниката на противника в районите на селищата Синковка, Котляровка и Крахмалное в Харковска област.

Отблъснати са действията на пет украински диверсионно-разузнавателни групи в районите на населените места Новоселовское в Луганската народна република, Молчаново, Олшана, Берестовое и Орлянка в Харковска област.

За денонощие в това направление са унищожени до 90 украински военнослужещи, три бойни бронирани машини, две самоходни артилерийски установки „Краб“ полско производство, както и една гаубица Д-20.

Освен това е унищожен склад с боеприпаси на 60-та мотострелкова бригада на Въоръжените сили на Украйна край село Малиновка в Харковска област.

На Краснолиманското направление оперативно-тактическата и армейската авиация, артилерията на групата сили „Център“ са разгромили противникови части в районите на населените места Невское в ЛНР, Ямполовка и Серебрянка в ДНР.

Украинска разузнавателно-диверсионна група е ликвидирана в района на селището Кузмино в ЛНР.

За денонощие са унищожени над 65 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини, два пикапа, самоходна артилерийска установка „Акация“, гаубици "Мста-Б" и Д-20 и самоходна артилерийска установка „Нона-С“.

В Донецкото направление активни бойни действия водят отрядът на специалните части на "Ахмат" в централната част на Маринка, както и части на 1-ви армейски корпус в района на Авдеевка.

Ударите на оперативно-тактическата и армейската авиация, артилерийският огън на групата войски „Юг“ са разгромили ВСУ в районите на населените места Бердичи, Химик, Первомайское и Курахово в Донецко направление.

По време на боевете в това направление са унищожени общо до 425 украински военнослужещи, една бойна машина на пехотата, 14 автомобила, самоходна артилерийска установка Panzerhaubitze 2000 германско производство, гаубици "Мста-Б" и Д-30.

Също така са унищожени два склада с боеприпаси на 24-та механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна в района на село Дзержинск.

В Херсонско направление, в резултат на огнево поражение от руската артилерия, за едно денонощие са унищожени до 20 украински военнослужещи, два пикапа, бойна машина за РСЗО „Град“ и гаубица Д-30. Край село Николское в Херсонска област е унищожен склад за боеприпаси на 126-та бригада на териториалната отбрана.

Оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните сили и артилерията на групите войски на въоръжените сили на Руската федерация за денонощие са поразили 98 артилерийски единици на въоръжените сили на Украйна на огневи позиции, жива сила и военна техника в 104 района.

Самолет Су-27 на ВВС на Украйна е свален със средства за противовъздушна отбрана в района на селището Закотно в Донецко направление.

През деня са прехванати осем реактивни снаряда от системите за залпов огън HIMARS и "Ураган". Освен това 13 украински безпилотни летателни апарата са унищожени в районите на населените места Шевченково, Олшана в Харковска област, Золотаревка, Кременная в Луганска област, Владимировка, Кириловка, Старомлиновка в Донецка област и Забарино в Херсонска област. 

Въпреки че Украйна е „много добре подготвена“ за контранастъпление срещу Русия, „е твърде рано да се говори за резултати“.

Това е заявил началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, съобщава CNN.

„Те се намират във война, която е екзистенциална заплаха за съществуването на самата Украйна и има голямо значение за останалия свят – за Европа, за Съединените щати, но също и за целия свят“, казва Мили.

Коментирайки атаките на неизвестни дронове на руска територия, включително Москва и Белгород, американският генерал отбелязва, че винаги има риск от ескалация и САЩ следят за това „много, много внимателно“.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук