Анализатори от Американския институт за изследване на войната (ISW) предполагат, че украинската армия може да е на прага на значително контранастъпление.

Въз основа на новите данни и коментари от украински официални лица, експертите заключават, че украинските власти са влезли в „режим на тишина“, което според тях може да указва, че предстоят значителни военни действия.

Основната индикация за възможността за контранастъпление е изявлението на заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр, която наскоро спомена пред журналисти, че „военните планове обичат тишината“.

Съобщава се също, че Украйна е завършила формирането и въоръжаването на всичките девет бригади от "Гвардията на настъплението". Това, очевидно, е допълнителен знак за подготовка за евентуално контранастъпление.

Руските въоръжени сили са унищожили до 200 украински военнослужещи в Донецко направление. Това е съобщил по време на брифинг официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от световните издания.

„По време на боевете за денонощие бяха унищожени до 200 украински военнослужещи“, казва той.

ВСУ са загубили и две бойни бронирани машини, два пикапа, бойна машина РСЗО „Град“, две американски артилерийски системи M777 и гаубици Д-20 и Д-30.

Руските въоръжени сили са водили бой с противникови групи на границата на Шебекински район на Белгородска област и Чугуевски район на Харковска област, съобщават световните издания.

Според информацията, артилерия е действала от руска страна, не е допуснат пробив на границата. Ситуацията е под контрола на руските военни.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук