Единственият възможен териториален компромис с Русия е достъпът на Украйна до границите от 1991 г. Въоръжените сили на Украйна последователно ще освобождават всички окупирани територии, включително Крим.

Това съобщи ръководителят на Министерството на отбраната Алексей Резников в ефира на ДР Дания.

Според него Украйна трябва да стабилизира фронта, за да може Генералния щаб да избере най-благоприятните методи и направления за контранастъпление.

"Нуждаем се от контранастъпление за освобождаване на територии, затова го обявихме като факт. Нашите хора и партньори очакват активни действия, нашите партньори трябва да знаят, че имаме нужда от повече оръжия за това. Основната ни цел е да освободим всички временно окупирани територии в рамките на 1991 г. Включително Херсон, Мариупол, Бердянск, Луганск, Донецк и, разбира се, Крим“, подчерта Резников.
Министърът отбеляза, че въпросите за „компромиси“ с Русия могат да бъдат разрешени само когато Украйна получи стабилна подкрепа от съюзниците и разбиране на архитектурата на сигурността за години напред, пише УНИАН.

„Компромисът е възможен само когато руснаците изтеглят войските си от територията на Украйна и ще бъде обсъден въпросът за съседство между страните след освобождаването на териториите. Те ще трябва да платят репарации за цялата разрушена инфраструктура и всички убити украинци – за убийства, изнасилвания, мъчения и всякакви престъпления. Териториален компромис е излизането на Украйна в границите от 1991 г.“, обобщи шефът на МО.

По-рано Резников разказа защо се провали пълномащабното настъпление на Руската федерация.

Съюзническите сили на Русия и народните републики на Донбас унищожиха повече от две хиляди бойци на въоръжените сили на Украйна в района на Соледар в ДНР. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков пред агенциите.

Говорителят на руското МО Игор Конашенков вече е генерал-лейтенант

„В резултат на настъпателните действия на съюзническите сили в района на Соледар загубите на 14-та механизирана бригада от Въоръжените сили на Украйна възлизат на повече от две хиляди души“, каза той по време на брифинг.

Остатъците от личния състав на бригадата бяха изтеглени от украинското командване в тиловите райони, добави генерал-лейтенантът.
По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за масово дезертиране на украински войници в ДНР. Както уточни Игор Конашенков, повече от 50% от личния състав в 14-та и 66-та механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна са унищожени в Артьомовското и Авдеевското направление.

Въоръжените сили на Украйна продължават да търпят значителни загуби, твърдят агенциите.

Уничтожены высокопоставленные украинские офицеры | Русская весна

На 7 август руските войски в Донбас ликвидираха началника на групата за осигуряване на бойната подготовка на 142-ри учебен център на МТР на Украйна (в/ч А2772, Бердичев) майор Дмитрий Падалко.

Стана известно и за още един ликвидиран висш украински офицер. Подполковник от 3-та бригада на Националната гвардия Игор Селидбовски беше унищожен в района на Харков на 27 юни.

Всеки ден 500 руски нашественици са убити или ранени на фронта в Украйна, а общият темп на руската офанзива се забави поради предоставянето на нови оръжия на въоръжените сили на Украйна.

России не хватает военных для войны в Украине / фото REUTERS

Това съобщава The New York Times, позовавайки се на изявление на заместник-министъра на отбраната по политиката Колин Кал и източник от администрацията на Байдън.

  „Мисля, че е безопасно да се предположи, че руснаците вероятно са дали 70 000 или 80 000 жертви за по-малко от шест месеца“, каза той, цитиран от УНИАН.

Според длъжностното лице окупаторите са постигнали някои малки успехи в Източна Украйна, но това им е струвало изключително скъпо заради новите оръжия и действията на въоръжените сили на Украйна. Подобни загуби означават, че Русия няма да може да превземе източната част на Украйна преди края на годината.

Според разузнаването Москва е привлякла чеченските военни и сирийските бойци във войната. С това решение Кремъл успя да избегне вътрешно недоволство в Русия заради загубите на руските военни и необходимостта от провеждане на обща мобилизация, която ще бъде подобна на наборната военна служба.

Сет Джоунс, директор на програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания, подчерта, че руската армия е сериозно изтощена.

„Това се отразява на способността им да водят ефективна наземна кампания в Украйна“, добави той.

Според американски и европейски служители руските военни търпят значителни загуби, трудно им е да привлекат в битката резервисти и новобранци. Руската федерация вече е включила почти 85% от армията си във войната, като е мобилизирала войски от Далечния изток на страната.

Припомняме, че към сутринта на 12 август общите бойни загуби на противника са около 43 200 души.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук