Длъжностни лица в администрацията на Байдън казват, че украинските въоръжени сили са започнали контранастъпление в понеделник, но взривяването на водноелектрическата централа Каховка може да го усложни, съобщава WP, позовавайки се на свои източници в Белия дом.

„Длъжностни лица от администрацията на Байдън смятат, че офанзивата е започнала в понеделник с удар на украинците на юг по няколко направления.

- Американски официални лица смятат, че основната цел е да се прекъсне сухопътният мост през Югоизточна Украйна, който свързва Русия с нейните окупационни сили в Крим“, се казва в статията, информира "УНИАН".

Отбелязва се, че част от стратегията на Украйна е настъпление в няколко направления, за да могат да прехвърлят сили между тях за поразяване на цели с максимална ефективност.

"Служителите на администрацията бяха въодушевени от по-високи от очакваните успехи в понеделник, тъй като украинските подразделения пробиха силно минирани райони и напреднаха 5 до 10 километра на някои участъци от дългия фронт.

- Това породи надежда, че украинските сили могат да продължат напредването си към Мариупол, Мелитопол и други удържани от Русия места по крайбрежието чрез прерязване на сухопътния мост.

В същото време се отбелязва, че експлозията на язовир Каховка във вторник може да има негативни последици и за двете страни във войната. Сега ще бъде по-трудно за Украйна да напредне на юг от Днепър, но също така може да бъде по-трудно за руските сили да маневрират и защитават териториите, които държат.

Междувременно, секретарят на Съвета за национална сигурност (СНБО) на Украйна Алексей Данилов отрича началото на широкомащабно контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна.

Според него, когато украинските войски наистина започнат някакви глобални операции, целият свят със сигурност ще научи за това.

"Всичко това не е вярно. Когато започнем контранастъпление, всички ще разберат за това, ще го видят", казва Данилов пред "Ройтерс".

Според него руската армия грешно е приела локалните украински удари за началото на контранастъпление.

Украинските военни са направили опит да пробият отбраната на руските въоръжени сили в района на Бахмут, но са претърпяли провал. За денонощие ВСУ са загубили до 415 бойци в този район, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, информират световните издания.

Според министерството, Южната група успешно е отблъснала осем опита на щурмови отряди на 56-та мотопехотна, 57-ма механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна в посока Ягодное, Дубово-Василевка, западните покрайнини на Бахмут, Андреевка, Орехово- Василевка, както и 24-та механизирана и 3-та щурмова бригада в района на Клещеевка.

„Противникът не постигна целта на настъплението. Не е допуснато вклиняване в нашата отбрана “, казва официалният представител на ведомството Игор Конашенков.

В допълнение към големите загуби на личен състав, въоръжените сили на Украйна са загубили два танка, девет бойни бронирани машини, шест автомобила, самоходна артилерийска установка "Гвоздика" и гаубица "Мста-Б".

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук