Украинските военни анализират как най-добре да преодолеят бариерите, които нашествениците изграждат в Луганска и Херсонска области.

Руските опити за изграждане на инженерни прегради няма да попречат на настъплението на украинската армия. Това съобщава ArmyInform, цитиран от Фокус.

Както казва бригаден генерал Алексей Громов, заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, историята на войните показва, че всяко оръжие има свой собствен начин за противодействие. Украйна разполага със средства за преодоляване на минно-взривоопасни препятствия, предадени й от международните партньори.

„Инженерните заграждения имат за цел да спрат или затруднят настъплението на вражеските войски. Това могат да бъдат както взривни, така и невзривни прегради... Мога да ви кажа с увереност: ще се приближим, ще ги преодолеем“, подчерта Громов.

Украинските военни ще проучат подробно как най-добре да преодолеят укрепленията на окупаторите. От началото на миналия месец започна да се появява информация, че въоръжените сили на РФ са започнали да изграждат „зъби на дракона“ и други бариери в тила. Самите пропагандисти показаха строителството им в района на Луганск, което нарекоха „линията на Вагнер“, а след това сателитни снимки на същите укрепления се появиха в района на Херсон на левия бряг на Днепър.

ограждение Луганщины

Припомняме, че нашествениците започнаха да строят укрепления в Грабовския район на Луганска област. Те са предназначени да спрат врага, пише Фокус.

Появиха се и сателитни снимки на три отбранителни линии отвъд Херсон.

Говорителят на ВВС Юрий Игнат каза, че Руската федерация не се е отказала от намеренията си да унищожи украинската инфраструктура, но сега натрупва ресурси за нови обстрели.

Массированные ракетные удары

Русия намали интензивността на ударите с ракети и безпилотни самолети срещу Украйна, вероятно поради техния недостиг. Сега в Руската федерация заводите работят на три смени, за да натрупат провизии за нов масиран обстрел на украинска територия. Това каза в ефир Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна.

Той отбеляза, че Русия не се е отказала от намеренията си да унищожи украинската инфраструктура. Руските въоръжени сили обаче разбраха, че единичните удари са неефективни, защото ако летят малък брой ракети и атакуващи дронове, тогава украинските системи за противовъздушна отбрана ги свалят, пише Фокус.

„Вероятно те трупат някакъв резерв, за да нанесат удар на един дъх. Това не е изключено, защото врагът не се е отказал от намеренията си да унищожи критичната ни инфраструктура“, добави Игнат.

Юрий Игнат каза още, че през октомври Руската федерация е нанесла 4 масирани удара на територията на Украйна. За да направи това, врагът е натрупал ресурси в продължение на няколко месеца.

„Заводите работят на три смени, за да попълнят по някакъв начин запасите от ракети „Калибър“ и Х-101“, каза той.

На 6 ноември президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Руската федерация се готви да повтори масирани удари по украинската инфраструктура. Според него руските войски активно използват ирански дронове, а сега очакват да получат ракети от Техеран.

На 1 ноември CNN съобщи, че Иран ще прехвърли около 1000 оръжия на Русия. По-специално балистични ракети земя-земя с малък обсег и атакуващи дронове за войната в Украйна. Последната партида оръжия от Техеран включваше около 450 дрона, те вече бяха използвани на територията на Украйна.

Руските военни осуетиха опит за атака на два усилени украински взвода в ЛНР. Това съобщи на брифинг в четвъртък официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков пред чужди медии.

„В Краснолиманско направление руските войски осуетиха опит на два усилени взвода от Въоръжените сили на Украйна да атакуват в посока на населените места Стелмаховка и Площанка на Луганската народна република“, уточни представителят на военното ведомство.

Според него врагът е загубил до 70 души убити и ранени, както и една бойна машина на пехотата и три пикапа.

По-рано агенците съобщиха, че руските въоръжени сили са унищожили до 100 украински военни и наемници в Краснолиманското направление. Унищожени са също един вражески танк, две бойни бронирани машини, бойна машина Град MLRS и три пикапа.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук