Министрите на външните работи на Гърция и Турция се скараха пред камерите по време на съвместната им пресконференция след срещата в Анкара в четвъртък, съобщава Greek Reporter, цитиран от Фокус.


Никос Дендиас и Мевлют Чавушоглу изразиха различията си по редица въпроси, въпреки че преди преговорите имаше надежда, че може да се отвори възможност за деескалация на напрежението по темите за морските граници и правата за проучване за въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Първо Дендиас разкритикува Турция за заплахите й да обяви война, ако Гърция разшири териториалните си води в Егейско море от 6 на 12 морски мили, което съответства на Женевската конвенция по морското право, която обаче Анкара не е ратифицирала.

Освен това той каза, че турско-либийското морско споразумение от 2019 г. е незаконно и обвини Турция, че използва мигранти като оръжие срещу Гърция и Европа.

Гръцкият външен министър подчерта, че подобряването на двустранните отношения трябва да се основава на международното право, което, по неговите думи, Турция често не спазва.

Чавушоглу отвърна на удара, като каза, че Турция признава гръцкото малцинство, като „гръцко православно“, докато Гърция не признава турците мюсюлмани за турци мюсюлмани.

Чавушоглу също така повтори исканията на страната си да бъдат демилитаризирани няколко гръцки острова в Егейско море и отвърна на думите на Дендиас, че Анкара нарушава Лозанския договор, с думите, че Атина „говори само за това, за което й изнася“.

След това атмосферата на пресконференцията се успокои, като Дендиас все пак отбеляза, че има „значително поле за напредък в двустранните отношения“.

„Гърция и Турция са обречени да живеят заедно в регион с много сложни проблеми“, призна той, отбелязвайки, че не може да има напредък, освен ако не се стигне до „деескалация на възпламенителните действия и коментари“.

„Знам, че ни предстои дълъг път, но се надявам, че днес можем да направим крачка напред“, заяви Дендиас, като покани турския си колега в гръцката столица и предположи, че може да има среща между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По-рано Дендиас се срещна с Ердоган за около час в президентския дворец в Анкара. Турският президент предложи среща на върха в Източното Средиземноморие. След тази среща обаче не бяха направени изявления.

Посещението на Дендиас в Турция е първото между двете нации, след като напрежението се повиши силно през 2020 г. във връзка с претенциите на двете страни за морските граници в и правата за проучване за енергоресурси в Източното Средиземноморие.