Очертава се нова гореща точка на военен конфликт в света! Народноосвободителната армия на Китай планира да нахлуе в остров Тайван в началото на юни 2024 г., предават световните агенции.

Твърди се, че китайската армия е започнала обучение около целия Тайван, включително островите Кинмен и Донгин. В същото време е публикувано видео, в което бреговата охрана на Тайван предупреждава китайския флот да промени курса.

Говорителят на Министерството на външните работи на Китай Уан Уенбин, коментирайки ученията, ги нарече "сериозно предупреждение":

"Тайванските сили за независимост ще останат с разбити и окървавени глави, след като се изправят срещу грандиозния... опит на Китай да постигне пълно обединение".

По-рано беше съобщено, че на 23 май Китай започна мащабни военни учения около Тайван, които нарече "наказание" за "сепаратистки действия".

В маневрите участват армията, флотът, военновъздушните сили и ракетните войски. Те стартираха броени дни, след като новият президент на Тайван Уилям Лай встъпи в длъжност и призова Пекин да прекрати заплахите си, отбеляза Ройтерс.

Учението се фокусира върху съвместни патрули с морска и въздушна бойна готовност, прецизни удари по ключови цели и интегрирани операции в и извън островната верига, за да се проверят “съвместните реални бойни способности” на силите, заявиха китайските военни.

“Това е и силно наказание за сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван и строго предупреждение срещу намесата и провокациите от страна на външни сили”, се казва още в съобщението.

Тайван е автономен от 1949 г., когато националистите бягат на острова след поражението си от комунистическите сили в гражданската война в континенталната част на Китай. Пекин смята острова за част от своята територия и не изключва използването на сила, за да го постави под свой контрол, посочва АФП.

Тайван ще брани суверенитета си, заяви в отговор на китайските учения тайванското Министерство на отбраната.

Тайван има “способността, решимостта и увереността да гарантира националната сигурност” и осъжда маневрите на Китай, които само “подчертават милитаристичния му манталитет”, добави министерството.

В четвъртък, 23 май, Тайван вдигна самолети във въздуха и постави войските си в повишена бойна готовност в отговор на широкомащабните военни учения на Китай, съобщи Associated Press.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че "провокациите на Пекин застрашават мира и стабилността в региона. От ведомството допълват, че държавата няма да търси конфликти, но няма и да ги избягва".

"Този ​​претекст за провеждане на военни учения не само не допринася за мира и стабилността в Тайванския пролив, но също така демонстрира неговия хегемонистичен характер", отбелязват от Министерството на отбраната на Тайван.

ЕС разкритикува мащабните китайски военни маневри край демократичния остров Тайван, съобщава БТА.

"Военната активност на Китай, която започна днес около Тайван, повишава напрежението от двете страни на протока", заяви днес говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, визирайки тесния проток, който отделя Тайван от Китай.

"Мирът и стабилността в Тайванския проток са от стратегическо значение за регионалната и световната сигурност и просперитет", каза още той. "Всички страни трябва да проявяват сдържаност и да избягват каквито и да било действия, които биха могли да доведат до допълнителна ескалация на напрежението от двете страни на протока, а то трябва да бъде разрешено чрез диалог", добави говорителят.