Десетки хиляди хора участваха в протести срещу задължителната ваксинация, здравните пропуски и други мерки срещу коронавируса. Най-много демонстрации имаше в Европа, но вълна на недоволство се надигна и в Австралия.

Най-многобройни бяха акциите във Франция, в която се предвижда всички служители в здравната сфера да бъдат задължително имунизирани, а посещенията на публични мероприятия и в заведения да бъдат разрешени само със здравни пропуски, в които се отбелязва ваксиниране, преболедуване или отрицателен PCR тест, пише вестник Труд.

Общо 161 000 французи излязоха в събота по улиците на редица градове в страната, съобщи официално полицията, като допълни, че броят им е увеличен в сравнение с идентични протести преди седмица, в които тогава участваха 114 000 души.

На демонстрация в центъра на Париж се стигна до сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ. На друга акция във френската столица, свикана от крайнодесни политици, скандираха “Спрете диктатурата”. Протести имаше още в Марсилия, Монпелие, Нант, Тулуза.

Сблъсъци с полицията се разиграха и на протести в Атина, в които се включиха над 4000 души, недоволни от задължителната ваксинация и ограниченията за неимунизирани. Демонстранти в столицата и в Солун поискаха оставката на премиера Кириакос Мицотакис, като обвиниха правителството му, че излага на риск единството на нацията.

Няколко хиляди протестираха и в Италия срещу COVID сертификатите за посещение на обществени места. Най-многобройна бе акцията в Рим, събрала към 3000 души. Демонстрации имаше в общо над 80 града в страната.

Няколко хиляди противници на ваксините се събраха на митинг и в центъра на Лондон.

Без маски, в нарушение на правилата, бяха хилядите протестиращи в Австралия, чието недоволство бе провокирано от намерението на властите ограничителните мерки в страната да останат в сила до октомври. 60 души бяха арестувани при сблъсъци с полицията в Сидни.

Френският Сенат поряза Макрон

Сенатът на Франция внесе съществени корекции в плана на правителството на страната, предвиждащ задължителна ваксинация срещу COVID-19 на здравните служители и здравен пропуск за посещения в ресторанти, кина и обществени мероприятия, предаде БТА.

Планът, представен миналата седмица от президента Еманюел Макрон, бе гласуван в долната камара на парламента в петък, но след вота в Сената, доминиран от представителите на опозицията, ще трябва да претърпи изменения.

Сред внесените от сенаторите промени е отлагане на началото на използване на здравния пропуск от 30 август за 15 септември. Друго изменение е изключването от това задължение на непълнолетните, както и той да не се изисква за откритите пространства на заведенията и в големите търговски обекти.

Сенаторите освен това обвързаха разширяването на обхвата на здравния пропуск с удължаването на извънредното здравно положение до 31 октомври.