Украинските въоръжени сили максимално са изтеглили със себе си от Северодонецк всичко, с което са разполагали.

Тъй като нито един мост в Северодонецк вече не е бил наличен, украинските войски трябвало да напуснат града, като преминат през река Северски Донец. Процесът бил сложен, защото реката трябвало да бъде премината с подръчните средства, които били на разположение в града.  

Председателят на Северодонецката областна държавна администрация Александър Стрюк заяви за изтеглянето по време на пресконференция, съобщава "УНИАН".

"Почти всички части на украинската армия се изтеглиха от Северодонецк и взеха максимално със себе си средствата, които имаха", казва Стрюк.

Военните части на Донецката народна република са засилили контрабатарейните удари, така че украинските въоръжени сили вече не могат да обстрелват центъра на Донецк - само покрайнините.

Това е съобщил ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин, информират световните издания.

Според него ситуацията с обстрела на почти цялата територия на столицата на републиката, както и на Горловка и Макиевка, се е променила към по-добро. Войските на Донецк са засилили огъня по вражеските позиции и са взели мерки, за да попречат на украинските сили да използват артилерийските си оръжия.

"Усилени са контрабатарейните операции и през последните дни противникът може да обстрелва само покрайнините на столицата на републиката и част от Горловка", заявява ръководителят на ДНР.

Междувременно се очаква администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да обяви тази седмица, че изпраща в Украйна усъвършенствана система за противовъздушна отбрана NASAMS (Норвежки зенитно ракетен комплекс).

Това съобщи The New York Times, като се позовава на служител, запознат с решението.

Според официални лица, администрацията на Байдън ще закупи за Украйна усъвършенстваната зенитно-ракетна система със среден и дълъг обсег на действие NASAMS, която ще позволи на Украйна да се защитава от големи разстояния.

Решението на Байдън да разреши прехвърлянето на новата система идва само ден след като Русия изстреля ракети по Киев. Руснаците обстреляха столицата по същото време, когато започна срещата на върха на Г-7 в Германия.

Според източника на NYT, оборудването ще бъде платено с извънредни средства, отпуснати от Конгреса за подпомагане на Украйна.

Военният експерт Михаил Самус вярва, че в бъдеще по време на войната в Украйна ще продължат много ожесточените боеве в Донбас, съобщава "УНИАН".

В същото време той се надява на положителни промени за украинските сили в Херсон и в посока Мелитопол.

Според експерта, Русия ще продължи да оказва натиск върху свой противник, опитвайки се да пробие отбраната и да ги обкръжи.

"За руската армия е важно да постигне този успех, да достигне административните граници на Луганска област. Тук е очевидно, че натискът ще продължи да расте, защото те смятат, че когато са изтласкали украинските войски от Золоте, например, са постигнали голяма победа, а това означава, че сега могат да увеличат темпото и да продължат...", казва Самус.

Според него украинските войски могат да ударят оперативната дълбочина на руските сили и така да спрат настъплението на противника.

"Смятам, че сценарият ще бъде такъв: в Донбас ще продължат да се водят много ожесточени боеве и се надявам, че украинските войски ще успеят да реализират положителен сценарий в Херсон, а след това и в посока Мелитопол", прогнозира Самус.