Киев преднамерено повишава градуса на конфликта в Донбас, за да не допусне отмяната на антируските санкции, пише анализаторът от швейцарския вестник Tagesanzeiger.
Украйна се опитва да обвини Русия в изостряне на конфликта в югоизтока на страната, обаче е очевидно, че Киев просто изпитва новия президент на САЩ Доналд Тръмп, счита авторът на публикацията. Украинските власти възобновиха преди всичко, за да „разтръскат САЩ”, пише Аффентрангер.
 

По думите на западни дипломати, Киев е готов практически на всичко, за да не допусне отмяната от Тръмп на санкциите против Русия” – се казва в публикацията. Бойните действия в Източна Украйна се възобновиха след като Вашингтон отново изрази солидарност с Киев.
 
„Много украински командири прогнозират, че Киев ще може да върне контрола над териториите на опълченците за два месеца, дори и това да предизвика сериозни загуби сред местното население” – пише Tagesanzeiger.
 
„Борбата на Киев за сърцата на жителите от Източна Украйна е загубена, по-точно тя никога наистина и не е започвала” – отбелязва авторът.
 
Западът може да повлияе на украинското ръководство, но вместо това той бездейства, защото още отначало той застана на страната на киевските власти” – обобщава Цита Аффентрангер.
 
Превод и редакция: БЛИЦ