В САЩ се измориха от това, че Киев постоянно иска пари, а политиката на Украйна е основана на подлата линия на украинския национализъм, склонен към тероризъм. Това заяви в интервю за „Звезда” режисьорът на авнтивоенни филми Игор Лопатенок, живеещ в Лос Анджелис. 

 „Украйна се хвали, че има най-добре въоръжените сили в Европа, които „сами сдържат руската агресия, но тази руска агресия съществува само в света на илюзиите, в който днес живеят украинските политици”. В него обаче те се опитват да въвлекат колкото се може повече западни граждани”, отбелязва той.


Въпросното въвличане, според Лопатенок, носи достатъчно агресивен характер.  „Към днешния ден тази истерия тук, в САЩ, е писнала на всички. Писна им да слушат „дайте ни пари”, „защитете ни”, „ние срещу сражаваме сами против голям, могъщ северен съсед, който ни напада агресивно и, ако не устоим, той ще нападне и вас””, направи извод режисьорът.  

„Това беше измислено от Виктория Нюлан (бившият представител на Държавния департамент на САЩ), в момента никой в това не вярва. Преди всичко, не вярват онези хора, които са гласували за Тръмп. Защото те виждат, че същите медии, които обвиняват президент, когото те са избрали, повтарят клишетата за руската агресия”, добавя Лопатенок.

Експертът изрази увереност в това, че в САЩ все повече хора се замислят за това, дали новините за враждебната Русия не са фалшиви. „Те не искат вече да слушат тези глупости. Те и повече няма да ги слушат”, направи извод той. 

Убийството на лидера на опълченците в Донбас Гиви и засилването на обстрелите от страна на ВСУ са брънки от една верига. Това каза още в интервюто Лопатенок. „Мисля, че всичко това са брънки от една верига. Работата е там, че в момента украинските власти всячески се опитват да накарат администрацията на президента на САЩ да покровителства техните действия и да подкрепи курса, който те водят. Пряк политически отговор на тези свои въпроси те няма да получат”, отбеляза той.

„Те много се боят от мълчанието на Вашингтон, полагат всячески усилия, за да има развитие по този въпрос. Тоест, Доналд Тръмп да продължи курса на предишната администрация”, поясни експертът. Лопатенок също отбеляза, че би му било интересно да разбере за какво е говорил вицепрезидентът на САЩ от екипа на Обама – Джо Байдън – по време на визитата си в Киев. „Мисля, че заповедта за ескалация на конфликта в Донбас като единствен за спасяване на украинския режим от падане пак е била докарана от Вашингтон”, констатира режисьорът.
 
Украинските власти са изпаднали в хаос и не разбират с кой сега Киев трябва да води преговорите във Вашингтон по проблемните си въпроси, смята още Лопатенок. „Те не знаят към кого да се обръщат, на кого да звънят, при кого да отидат. По-рано беше ясно: това беше Виктория Нюланд, имаше вицепрезидента Джо Байдън. Тези двама души директно движеха и участваха в планирането на всичките важни дела – от внасянето на промените в конституцията до провеждането на заседанията.Сега ги няма”, поясни експертът.

Превод и редакция: БЛИЦ