Шивашки цех, отворен в бесарабския град Тараклия от български бизнесмен, произвежда медицински маски. На първия етап сътрудниците на фабриката „Аглика-Инвест“ ще ушият хиляда тъканни маски за нуждите на района.

Това стана известно по време на преговорите между собственика на завода Петко Петков и председателя на района Иван Паслар. Петков вече е предал 200 маски на лечебните заведения в района, съобщава bg-voice.com, позовавайки се на tuk.md.

Цял свят гледа в този български гений, който може да намери лек за COVID-19

Фабриката изработва и доставя маски за страните на ЕС. За физическите лица маската струва 16 леи (1,60 лева) за бройка и ще може да бъде закупена пряко от фирмения магазин на производителя в Тараклия. Председателят на района Иван Паслар съобщи, че в цеха денонощно работят 14 човека и помоли жителите, които имат шивашки умения да им помогнат.

„Предприятието е прекрасно, спазват се всички санитарни и социални условия, молим ви за помощ, за да можем да осигурим района с необходими медицински маски.

На първо място, ние искаме да предоставим маски на медицинските работници и деца. Ще направим всичко възможно и останалите жители да имат възможността да си закупят маска“, каза Паслар.


Петко Петков (вдясно) получава награда от президента на България Росен Плевнелиев за най-иновативна текстилна фабрика; Снимка Аglika.bg

Бидейки инвеститор от България Петко Петков решава да открие шевна фабрика в града и от август 2017 година в нея се шият спални комплекти за износ.

Парламентът на Молдова одобри на 17 март проект на правителствено постановление за обявяване на извънредно положение в Република Молдова от 17 март до 15 май 2020 г.

На 20 март в лабораторията на Националната агенция за обществено здраве на Молдова са обработени 90 биологични теста, 17 са се оказали положителни. Дванадесет от 17-те случая са на хора, наскоро се завърнали се от чужбина. Към момента броят на пациентите с коронавирусна инфекция в Молдова достигна 66.

Информацията бе предоставена от министъра на здравеопазването, труда и социалната защита Виорика Думбревиану в края на срещата на Съвместния център за управление на кризи за вируса COVID-19.

В района Тараклия, където компактно живеят етнически българи, за сега няма заразени.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!