Автомобилният сектор изпитва недостиг на части, което забавя производството на нови коли. Прогнозите са, че ще има 20-процентов спад в световен мащаб през следващите три години. Великобритания е сред държавите, които най-много са засегнати от световната криза за полупроводници и чипове.

Рекорден спад на производство и продажби на нови автомобили отчита Великобритания. През миналата година от заводите в страната са излезли едва 775 000 коли, което е най-малкият брой за последните 66 години. От организацията на производителите и търговците на автомобили обясняват това с нарушени доставки на части от Китай по време на пандемията, а също и със затварянето на някои заводи заради Брекзит.

Регистрираните нови превозни средства на Острова през изминалата година стигнаха 30-годишно дъно, което означава, че в момента жителите на Обединеното кралство по-рядко сменят колите си и ги карат по-продължително. Следователно има по-малко предлагане на автомобили втора ръка, на които разчитат пазарите в Източна Европа.

През последните две години цените им скочиха с близо 30%. А имаше периоди, в които спокойно във Великобритания можеше да се купи кола за няколко стотин и да се препродаде за хиляди в България. Много от работещите в Западна Европа българи се възползваха от това. Всяка ваканция се връщаха в родината с автомобил, който оставяха в автокъща да бъде продаден.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук