Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че е грешно да се каже, че „твърд“ Брекзит е неизбежен, след като паундът падна до най-ниската си стойност за последните три месеца в резултат на казаното от нея в интервю, интерпретирано като сигнал, че тя предпочита затягане на граничния контрол пред достъп до общия европейски пазар.
В първото ѝ телевизионно интервю за годината по Скай Нюз Тереза Мей отрече Великобритания да е изправена пред избор между обуздаване на имиграцията и преференциален достъп до общия пазар. Инвеститорите обаче изтълкуваха коментарите ѝ като знак, че Великобритания се насочва към „твръд“ Брекзит. Запитана дали думите ѝ са интерпретирани погрешно Мей заяви, че вината носят тези, които пишат, че тя говори за „твърд“ Брекзит. Тя изтъкна, че не приема термините „твърд“ и „мек“ Брекзит: Това, към което се стремим, е амбициозна и възможно най-добра сделка за Обединеното кралство в рамките на общия пазар.

Тереза Мей посочи, че добре трябва да бъде разбрано, че Брекзит означава нови отношения. Великобритания ще бъде извън ЕС и ще има нови отношения с организацията, но Мей смята, че тези отношения могат да бъдат сърдечни, когато става дума за добра търговска сделка.