В края на март в Русия ще спусната на вода модернизираната атомна подводница от проект 885М „Казан”, която може да стане най-мощният противник за американския флот, пише The National Interest.
В много отношения многоцелевата подводница „Казан” превъзхожда своя предшественик „Северодвинск” – първия кораб от проект 885 „Ясен”. Предполага се да бъде предадена на флота през 2018 г.
 

„Тази подводница ще стане най-опасният противник, с който някога са се сблъсквали американските ВМС” – се казва в статията.
 
„885М е първият подводен кораб от своя клас Той е замислен като значително подобрение на оригиналния проект 885” – заявил американският експерт по военноморски анализ Майкъл Кофман. Той ще има обновено оборудване, което е разработено след началото на строителството на „Северодвинск” през 1993 г. и са отчетени недостатъци при изпитанията. Гребният винт ще бъде малко шумен.
 
Подводницата 885М има водоизместване 13 800 тона, способна е да се потапя до 520 м и да развива подводна скорост до 57 км/час. Екипажът се състои от 64 души. Въоръжена е с мини, торпеда калибър 533 мм, а също и с крилати ракети „Калибр” и „Оникс”.
 
Русия планира да построи общо седем подводници от проект 885М, които да станат едни от четирите разновидности в руския флот.

Превод и редакция: БЛИЦ