Британия трябва да се подготвя за космически атаки и да се занимава с отбрана на своите „жизнено важни спътници”. Такова предупреждение направил началникът на щаба на кралските ВВС Стивън Хилиер, пише The Times в публикацията си „Britain must prepare for attacks in space, warns RAF chief”.
 

Говорейки на конференция в Лондон, маршалът обърнал внимание, че правителството, промишлеността и обществото извънредно зависят от космическите проекти, които осигуряват комуникацията и навигацията. „Тази зависимост създава уязвимост. Нас ни заплашва сериозна опасност от страна на тези, които могат да се опитат да подкопаят нашите възможности или да ни лишат от тях” – казал Хилиер.
 
Неотдавна САЩ започнаха да разглеждат космоса като бойно поле. Според висшия военен, британската армия също използува спътници за комуникация, за точно нанасяне на ракетни удари и провеждане на разузнавателни операции. „Сега обаче ни се налага да полагаме все повече усилия, за да обезопасим и осигурим нашите космически възможности, на които ние много разчитаме” – добавил Хилиер.
 
Коментарът на Хилиер е направен след като военният министър Гевин Уилямсон обяви, че контролът над военните операции в космоса преминават в пълномощията на Кралските ВВС. Това предвижда работа по защитата на британските спътници от нападения от страна на „такива враждебни страни като Русия и Китай”. Те вече разполагат с технологии, способни да сринат сигналите на спътниците или дори да ги извадят от строя с помощта на лазерен лъч.
 
Превод и редакция: БЛИЦ