След месеци на разделение и една необичайна предизборна кампания, днес гражданите на Съединените щати решават кой да бъде 46-ия президент на страната.

В условия на пандемия и при рекордните 100 млн. предварително гласували, тези избори може да се окажат едни от най-непредвидимите. Залогът - втори мандат за Доналд Тръмп или завръщане в Белия дом на бившия вицепрезидент Джо Байдън.


"Основна тема, която вълнува българите в Америка, е дали ще има размирици, след като станат известни резултатите от президентските избори", това каза пред БНР Светослав Козловски, който от март 2020-а живее със семейството си в Чикаго.

Междувременно от посолсството на САЩ обявиха, че българите трябва да бъдат предпазливи заради бунтове във връзка с изборите.

Според CNN в седем щата вече са гласували повече хора, отколкото на изборите през 2016 година. Северна Каролина обяви, че ще забави резултата заради броене.

Изборният ден до момента протича спокойно. Днешният ден слага край на една дълга, изтощителна и разделителна кампания за американците. Президентът Доналд Тръмп обиколи 11 митинга в последните 48 часа в ключови щати като Пенсилвания, Мичигън и Уисконсин. 

Обеща на американците ваксина срещу коронавируса и икономическо възстановяване, 10 милиона работни места и още няколко важни за тях неща.

Очаква се Доналд Тръмп да посрещне изборната вечер в източното крило на Белия дом с 250 гости, а по-късно - да направи обръщение към народа.

По-рано през деня той посети централата на Републиканския национален комитет в Арлингтън, Вирджиния, където заяви, че според него има сериозни шансове да спечели тези избори.

"Не, не мисля още за речта при победа или загуба. Надявам се да се случи само едно от тези двете. Знаете, да победиш е лесно. Да загубиш никога не е лесно, за мен не е", заяви Тръмп.

Докато се чакат първите проекции, от друга страна се очакват протести по улиците на Вашингтон, Ню Йорк и други големи градове. 

От няколко часа насам се събират привърженици на президента Тръмп и такива на вицепрезидента Байдън. Няколко хиляди служители на Националната гвардия са в готовност да се намесят тази вечер, ако има мащабни протести и ексцесии.

Преди няколко дни още повечето обществени сгради и магазините във Вашингтон буквално се барикадираха с дървени дъски, които заковаха на витрините и на входовете на сградите срещу евентуални вандалски прояви.

Към лагера на Демократите - Джо Байдън ще очаква резултатите в Уилмингтън, щата Делауеър. Проучванията дават преднина на бившия вицепрезидент, но окончателните резултатите от вота ще знаем едва, след като бъдат преброени и гласовете по пощата.

Всичко интересно предстои в САЩ, но големите новини се очакват едва утре сутрин българско време. Резултатите започват да излизат след около 3 часа щат по щат. При всички случаи надеждите за бърза развръзка са напразни.

За разлика от Вашингтон, в Уилмингтън всичко е напълно спокойно. Събират се все повече медии от цялата страна и от целия свят, в очакване на кандидата на демократите Джо Байдън, който тази вечер ще отправи своето послание към нацията.

И двамата кандидати гласуваха предварително заедно с още 100 млн. американци. В днешния ден те нямаха това задължение. Съпругата на Байдън Джил беше рамо до рамо със своя съпруг в дългата и изтощителна битка за Белия дом.

"Като характери Джо и Доналд Тръмп не биха могли да са по-големи противоположности.

Така че, ако искате президент, който да е силен и издръжлив, който ще бъде стабилен, спокоен, да кажем спокоен - лидер, който да ни отърве от хаоса на Доналд Тръмп. Ако сте уморени от всичко това - трябва да гласувате за моя съпруг Джо Байдън", заяви Джил.

Защо броенето ще продължи толкова дълго? Най-краткият отговор е заради огромния брой подадени по пощата бюлетини. Тук гласуването се организира изцяло от щатските власти. Във всеки щат правилата са различни.

В Пенсилвания броенето на бюлетините, подадени по пощата, започна едва тази сутрин в 7.00 ч. заедно със стартирането на изборния ден. Процесът е дълъг и сложен - пликовете се слагат в машини, а след това се проверяват.

Така че ще отнеме дни, тъй като става дума за няколкостотин хиляди бюлетини. А в тези избори всеки глас е важен, и при предишни американски избори съдбата на Белия дом се е решавала от едва няколко хиляди избиратели.

А в тази изборна нощ може да се окаже така, че единият кандидат ще получи преднина, а след броенето на всички гласове, може да се окаже, че губи изборите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ