Британка се завърнала от почивката си със странен обрив по краката. Оказало се, че това всъщност са яйца на паразити, пише „Дейли Мирър“.

27-годишната Мари Гомес е забелязала лек обрив, подобен на акне, по краката си, след като плажувала на плаж в Колумбия.

Тя решила, че това е просто алергична реакция от нещо, но с времето пъпките, вместо да завяхват, се увеличавали и започнали да я сърбят. Тогава Мари решила да си запише час при лекаря, защото сметнала, че може би става въпрос за гъбична инфекция.

След преглед при доктор става ясно, че обривът по краката й е симптом на анкилостома – паразитно заболяване, причинено от червей. Кожните обриви при анкилостомозата се наричат мигриращи кожни ларви и се причиняват от яйца, които паразитът снася под кожата през нощта.

Най-често подобно заболяване може да попадне под кожата от кучета или котки.

Яйцата на анкилостомите в непочистени котешки или кучешки изпражнения се развиват в инфекциозни ларви в топла, влажна почва или пясък. Заразяването става чрез контакт с кожата, обикновено на стъпалата, краката, задните части и гърба.

Мигриращата кожна ларва се среща по целия свят, но е най-разпространена в тропически климат. Паразитите напускат тялото сами две до три седмици след появата на първите симптоми, но поради риск от вторична бактериална инфекция и общ дискомфорт, най-добре е състоянието да се лекува.

Гомес сподели историята си с потребителите в социалните мрежи и те бяха ужасени, че една обикновена разходка по плажа може да доведе до такива последствия.

Превод и редакция БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук