Един случай на опасната вирусна инфекция Кримско-Конгоанска хеморагична треска е регистриран в Бургас, сочи справка в бюлетина на Регионалната здравна инспекция.

Вирусът се предава най-често от кърлежи по животните, затова е препоръчително хората, които имат стопанство или които се намират в район, където не се пръска редовно и има пуснати животни, да се имунизират срещу кримска треска.

Важно е хората да не подценяват опасността и да търсят бързо лекарска помощ, алармират специалистите.

Опасно вирусно заболяване повали мъж в Търновско

Началото на симптомите е внезапно, с повишена температура, миалгия (мускулна болка), замаяност, болка във врата и скованост, болки в гърба, главоболие, болки в очите и фотофобия (чувствителност към светлина). В началото може да има гадене, повръщане, диария, коремна болка и болки в гърлото, последвани от резки промени в настроението и объркване.

След два до четири дни възбудата може да бъде заменена със сънливост, депресия и отпадналост, а коремната болка може да се локализира в горния десен квадрант с хепатомегалия (уголемяване на черния дроб).

Други клинични симптоми на опасната инфекция включват тахикардия (учестен сърдечен ритъм), лимфаденопатия (увеличени лимфни възли) и петехиален обрив (обрив, причинен от кървене в кожата) на лигавиците, като например в устата и гърлото, и върху кожата. Петехиите могат да отстъпят на по-големи обриви, наречени екхимози, както и други хеморагични проявления. Обикновено има данни за хепатит, а тежко болните пациенти могат да получат рязко увреждане на бъбреците, остра чернодробна недостатъчност или след петия ден от заболяването.

Коефициентът на смъртност от Кримско-Конгоанската хеморагична треска е приблизително 30%, като смъртта настъпва през втората седмица от заболяването. При пациенти, които се възстановяват, подобрението обикновено започва на деветия или десетия ден след началото на заболяването.

Един случай на лаймска болест също е регистриран през последната седмица. Лекарите съветват при ухапване от кърлеж незабавно да се търси медицинска помощ, а пръсканията срещу кърлежи на зелените площи в Бургаско започнаха още през март.

През последната седмица – 12 – 18 юни, са регистрирани още 34 случая на коронавирус, 53 са заразените с варицела, 6 – със скарлатина, един е заболял от туберкулоза, ОРЗ – 75, вирусен хепатит – 1. От ентероколит са заболели 9 души, а един е бил с ротавирус.

Не мажете мястото, ухапано от кърлеж с йод, риванол или зехтин. Не горете кърлежа. Той се сваля с евтини устройства, които се продават в аптеките, или от медицинско лице, предупреждават здравните специалисти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук