Американският президент Доналд Тръмп се изказа остро за отбранителния пакт с Япония, посочвайки, че той е несправедлив спрямо Съединените американски щати.

Тръмп атакува вербално Япония, която е най-близкият съюзник на Вашингтон в Азия. Американският президент смята, че договорът на повече от 60 години е в ущърб на неговата страна, защото не гарантира подкрепа от страна на Токио в случай на война.

„Ако Япония бъде нападната, ще има Трета световна война. Ние ще ги защитим с нашия живот. Но ако ние бъдем нападнати, Япония не е задължена да ни помогне. Те (японците) могат да гледат атаката на телевизорите си Sony“, заяви Тръмп пред Fox Business Network преди посещението си в Япония за срещата на Г-20.

Не за първи път Тръмп се изказва остро за военното споразумение с японците, подписано след Втората световна война, в която двете страни се бият една срещу друга. Според „Блумбърг“ Тръмп е изразил наскоро намерение да оттегли Вашингтон от пакта за сътрудничество, но не е предприел стъпки в тази посока. Според източници такъв ход е малко вероятен.