След срещата с Тръмп на 13 януари, генералният директор на Lockheed Martin Мерилин Хюсън заяви, че Пентагонът и Lockheed са много близо до споразумение за цената на десетата партида изтребители F-35. Тяхната цена ще бъде с 60% по-малка, отколкото първите, съобщи изданието Warrior.
По думите на Хюсън, деветата партида се състояла от 57 машини, а десетата ще наброява около 90. Ако поръчките за изтребителите в 11-а партида се увеличат до 200, то през 2019 г. компанията ще предложи F-35A вече на цена по $85 млн.
 

Ако F-35 с неговата намалена радиоелектронна забележимост бъде използван в Сирия, то дислоцираните там руски средства за ПВО ще получат реална възможност да оценят неговата ефективна отразяваща повърхност във всички диапазони – метров, дециметров и сантиметров, а ако се окаже възможност и в милиметров диапазон, пише Газета.Ru.
 
Това ще създаде отлични условия разчетите на ЗРС С-400 и С-300, а също така РЛС на разузнаването на практика ще се убеди на какви дистанции се открива F-35, от какви рубежи устойчиво се съпровожда, кога влиза в зоната за поражение и на какви дистанции може гарантирано да се порази.
 
Същевременно Су-30СМ и Су-35С ще имат всички шансове да открият с радиолокационните си прицели американския изтребител. Техните пилоти ще имат реална възможност да „захванат” F-35 в режим на съпровождане и обстрел с електронни модели ракети.
 
Това, разбира се, може да завърши със скандал, тъй като американците лесно ще установят, че техен самолет е съпровождан от РЛС за насочване на оръжие, а това може да удари по репутацията на самолета и неговите създатели.
 
Превод и редакция: БЛИЦ