Македония ще се присъедини към НАТО и ЕС само ако изпълни споразумението с Гърция за името. Това заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас по време на среща на партията му СИРИЗА, цитиран от "Катимерини".

"Ако Скопие отхвърли споразумението, трябва да знае, че няма да има друга подобна възможност за присъединяване към ЕС, международни организации и военни съюзи", предупреди Ципрас.

"Ние не трябва да приемаме присъединяването на съседната държава с конституционното име Република Македония", добави министър-председателят.

В петък военният министър Панос Каменос, който е лидер на партия "Независими гърци", участваща в коалиционното правителство на Ципрас, защити предложението си за алтернатива на сключеното през юни Преспанско споразумение между Атина и Скопие.

"Тези от нас, които са заели отговорни позиции в тази страна, трябва да се научат да работят повече, да бъдат по-ефективни и да говорят по-малко", отвърна Ципрас, който очевидно има предвид коментарите на Каменос.

"Преди всичко ние трябва да говорим, когато се налага, а не, когато не е нужно", добави той.

Македонският парламент обсъжда поправки на конституцията за приемане на сделката с Гърция, която предвижда името да бъде сменено на Северна Македония.