"Днес достигнахме 100 милиона ваксинации в ЕС, като една четвърт от имунизираните са получили по две дози ваксина. Важен етап, с който можем да се гордеем!". Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пресконференция.

По думите й стана ясно, че се ускорява и доставката на ваксини.

"Не пестим усилия, за да гарантираме, че европейците могат да бъдат ваксинирани възможно най-бързо", каза шефът на ЕК.

На брифинга стана ясно, че предвидените 50 млн. дози ваксини на "Пфайзер"/"Бионтех" за ЕС за четвъртото тримесечие на 2021 г., ще бъдат доставени по-рано до края на юни месец.

Урсула фон дер Лайен добави, че днес започват преговорите с този производител за доставка на 1,8 млрд. дози ваксина през 2022-2023 година. По нейните думи се очаква преговорите да завършат бързо.

Тя добави, че производителят ще достави в ЕС до юли общо 250 млн. дози, като допълнителните 50 млн. ще бъдат разпределени между държавите според броя на населението. Досега държавите от ЕС са получили общо 126 милиона дози ваксина от всички одобрени производители.

По нейните думи вчерашното решение на "Джонсън и Джонсън" временно да преустанови доставките на ваксина заради случаи на тромбози показва колко уязвима цел си е поставил в ЕС имунизираните до края на лятото да бъдат 70 на сто от пълнолетното европейско население.