Над 150 града във Франция се готвят за демонстрации днес като част от общонационалния ден на протести срещу новите мерки на властите срещу разпространението на Ковид-19, предаде радио "Франс инфо".

Недоволството е насочено към законопроекта, приет миналата седмица от парламента и одобрен с малки изменения от Конституционния съвет на 5 август, който предвижда задължително ваксиниране на медицинските работници и разширяване на използването на здравни пропуски.

Здравният пропуск удостоверява, че притежателят му е ваксиниран, преболедувал е Ковид-19 или има отрицателен тест.

Това е вече четвъртият за лятото Ден на масови протести във Франция срещу затягането на мерките. Демонстрациите, проведени на 31 юли събраха 204 000 души, а според службите на Министерството на вътрешните работи се очаква в днешните акции да се включат поне 150 000-200 000 участници. 

Най-мащабни демонстрации, наред с Париж, се очакват в Тулон, Лион, Монпелие и Марсилия. На протестите обаче сериозно могат да попречат метеорологичните условия, тъй като в цялата страна за днес се очакват бури и дъждове.

Лошото време според прогнозите ще обхване цялата територия на страна, с изключение на остров Корсика и малка част от югоизточните региони, предаде БТА.

Новите правила трябва да влязат в сила от понеделник, 9 август.