Турската икономика е изгубила 300 млрд. турски лири (100 млрд. долара) заради опита за военен преврат в страната. Това каза министърът на търговията и митниците Бюлент Тюфенкчи пред журналисти, съобщава вестник Hurriyet.
„Ако оценим всички тези военни самолети, хеликоптери, оръжия, бомби и сгради, то стойността и възлиза най-малко на 300 млрд. лири, по предварителни оценки“, каза министърът. По думите му, тази сума може и да се увеличи, заради загубите в туристическия сектор. 

Същевременно Асоциацията на руските туроператори (АТОР)съобщи, че свиването с 87% на руския туристически потокъ към Турция е струвало на страната 840 милиона долара, предаде RT. 

"Вместо 1,5 млн. руснаци през първото полугодие на 2016, Турция са посетили само 184 хиляди, а страната е получила от туризма 9 млрд. долара при $12,6 млрд през първото полугодие на 2015 г.", се казва в съобщението на АТОР.

По данни на Турския институт по статистиката (TUIK) доходите на Турция от туризма през второто тримесечие на 2016 г. са паднали с 35,6% в сравнение с аналогичния период на 2015 г. и са били едва$5 млрд. Тоа е най-ниският показател от 1999 г. насам. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА СЪБИТИЯТА В ТУРЦИЯ